Show you the real CHINA : Yellow Mountain - End Story

Hari terakhir di sini. Lepas subuh hike up untuk enjoy sunrise. Purple cloud peak adalah area sunrise paling dekat dengan hotel.

Tunggu sang mentari dgn penuh kesabaran. 


Another WOW!…Puas hati.


Balik hotel, breakfast and packing. ‘Rush hour’ lagi. All the way, pelbagai tempat boleh singgah. Pilih mana yang rasa sempat sampai. Banyak jugak area dan peak yg dapat singgah. 

Pelbagai bentuk batuan yang unik macam Flying Over Rock ni


Pokok yang tumbuh renek

Teruja nak ke Fairy Walking Bridge. 2 jam pergi balik. Seksa juga nak smp sini. Tapi berbaloi. Tak ramai org ke sini mungkin sebab jauh.

Jalan berliku-liku

Turun naik tangga

Dan akhirnya sampai...

Mana la station cable car ni. Hadap pulak One Hundred Ladders. Penyeksaan. Rasa gayat. 


Sayup di kejauhan masih tak nampak cable car.



Dan akhirnya muka masing2 ceria bila dah nampak station cable car. Makin tersenyum bila baca notis ni.

Mencari sesuap nasi..Walau ini perkara biasa kita lihat di mana-mana mountain tapi perlu hormat mereka juga.




Bagi kecemasan ada je 'ambulance manual'. Bayaran tak pasti.



Keluar dari station cable car, round sekitar sini dulu sebelum naik bus.



Kembali ke tempat Mr Hou. Packing. Lunch. Perut gembira dapat nasi, sayur rebus and telur rebus. Naik taxi ke airport. Kalau nak cepat kena ikut highway and charge mahal sikit dari route biasa. Kami pilih route biasa nak jimat cost. Hon sana sini. Sampai airport Huangshan on time. Flight ke Beijing 2 jam. Segala nya on time. Alhamdulillah. Nasib menyebelahi kami. Everything also rush in Beijing for us. Amazing Race.

Pada yang minat mountain dan view cuba la datang ke sini. Dah terbukti dalam Lonely Planet keindahan Yellow Mountain

Tinggalkan kenangan di Yellow Mountain...

Berbaloi untuk ke sini...Maka berakhir lah episod AKU MELAYU di YELLOW MOUNTAIN. Terima kasih CHINA sbb menghidangkan panorama yang indah. Another mountain conqured hehehe.
Flight to KL 1am…Safe flight everybody. Alhamdulillah.

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN