Posts

Showing posts from December, 2013

KOREA : Summer day in NAMI ISLAND

Image
Hari kedua di Korea. Itenary berubah. Ke Nami Island. Kawan bagi tahu lebih baik pergi hari biasa sebab less crowd. Lepas breakfast fast track ke subway. Perjalanan ke Nami jauh jugak hampir 3 jam dari penginapan kami.
Aturan subway adalah depend di mana kita stay. Apa pun turun kat Sanbong Station, tukar Line Gyeongchun, turun di Gapyeong Station. Dari sini keluar dari bangunan terus ambil taxi cakap nak pergi Namiseom. Tambang dalam KRW3,000 untuk sebuah taxi.
Betapa la sukarnya liku-liku subway ni. Ada kat satu station lost sekejap nak tukar Line tapi ada pakcik cuba tunjuk jalan. Mungkin dia nampak kami lost dan macam tau aje kami nak ke Nami. Mulanya was-was jugak nak follow tp dia dok panggil-panggil. Tawakal aje. Benar belaka arah yang dia bawa. Selamat kami. Mula la boring tunggu train. Time is running too fast. Be patient. Hari ni cuaca panas juga. Perjalanan ke Gapyeong Station amik masa dalam sejam lebih untuk sampai.

Akhirnya sampai. Ramai pulak umat pelancong ni. Dapat teksi…

KOREA : Sonata Musim Panas

Image
Tahun travelling sakan 2012.


Selepas rehat dari Perth continue journey to Seoul Korea Selatan dalam bulan Julai so tiadalah winter sonata musim salju tapi musim panas. Kali ni berdua dengan office mate. Entah macam mana dia boleh agreed teman kan ke Korea. Yahooo. Tq to her hubby jugak la sebab beri kebenaran. 
Seoul baru start musim panas. Tkpe la yang penting dah ada kat sini. Sekali lagi fly with Air Asia X. Besaunya airport. Usai urusan imegration destinasi seterusnya ambil bus ke rumah kawan. Alhamdulillah sepanjang kami di Korea akan stay di rumah schoolmate. Working with Samsung almost 2 yrs. Segan juga menumpang ni. Tapi dah kawan pelawa. Rezki jangan sekali di tolak.
~Pembangunan di Korea~
Lepas lunch time, wife dia ajar kami everything about Seoul. Mcm mana fungsi tren, how to buy the ticket. Paling mudah download application. Mudah nak tukar-tukar train. Pening lalat tengok rail nya. Berselirat tapi mengagumkan.
So kami berdua pilih la Seoul Station sebagai stesen percubaan. Suk…

PERTH : Lepak at KINGS PARK

Image
Last day di perth. Day to lepak-lepak hirup udara nyaman Perth. Alhamdulillah the sun shine. Ini adalah taman botanic dengan flora dan fauna semulajadi. Di sini boleh nikmati keindahan Perth city sambil ber'picnic'. Jangan lupa cari Tree Top Walkaway. Boleh layan view dari aras tinggi. Ala macam jambatan gantung. 




Enjoy the view. Bergolek atas rumput. Berlarian di taman. What a wonderful day. Ewah. Australia's largest inner city park.



Dalam taman ni ada pokok yang berusia 750 tahun iaitu Boab Tree. Jauh perjalanan hidup pokok ni.



Dah  penat berjalan lepak kejap di cafe nearby. Layan cookies, pizza & hot choc. Kalau berminat nak habiskan duit boleh singgah di Gallery and Gift Shop. Dah puas di sini jom blah ke city centre.
Shopping time...? eh? Shopping mall...top up souviner mana yang tak cukup. Lunch kebab, burger or pizza. Ada kedai orang arab yang  jual. Jalan-jalan selagi kaki tak penat. Petang hujan.
~City centre~
~Makan time~
Bila dah last day betul-betul enjoy the last…

PERTH : Get around FREMANTLE

Image
Lepas frust dengan Armadale we're heading to Fremantle pulak. Dari selatan ke Utara. Jauh mengembara by train. Seronok jugak at least dapat tengok Perth.




Apa lah ada di Fremantle. Hope to see more exciting places. Most of people came here for SHOPPING! or you can get best FISH & CHIPs. 

**petikan dari guide book**

"Fremantle is great place to head for some retail theraphy. Home to some of Australia's most talented designers and artists. This means there are many individual, unique boutiques around the town, showcasing clothing, homewares, art, furniture and jewellery, to mention a few. Visitors are likely to leave Fremantile with something special they wouldn't have found anywhere else"
"If you're looking for souvenirs, Fremantle delivers with quality stores providing just about everything you might need to help you of your trip to Western Australia"
Dah jom explore..Beli la souvenir banyak2 di sini sebab murah berbanding Perth. Jangan tak borong.…