Posts

Showing posts from February, 2016

Xplore the heart of JAPAN : OSAKA

Image
Akhirnya sampai OSAKA. Dalam keadaan gelap jalan kaki cari hostel. Walhal bukan main senang lokasi, bila gelap penglihatan limited. Sorang ke hulu sorang ke hilir cari arah. Penat dari Fuji belum hilang. 
Dan berjaya juga jumpa Vitti Lodge. Surprise…shared room. 3 double decker occupied 6 persons. Masuk je kami repack brg bising dgn bunyi plastic. Kihkih. Ada la yang sound dorg nak bgn early tomorrow, pls off light.
Hostel ni agak sempit. Kitchen kecil, bathroom usah citer la sharing. Ada 2 bathroom ‘see thru’ pintunya. Nak buat mcm mana owner hostel ni bukan local people. So bab ‘tayang menayang’ ni tkde masalah untuk budaya dorg hehe. Nasib baik satu malam aje. Tourist yang sound kami malam tadi tak pulak bgn awal. Kami yang check out dulu. Hampeh.

Lepas sarapan check out. Dari stesen ini ke Osaka St. 

Osaka Station
Osaka Station is a major railway station in Osaka's Umeda district (also known as Kita) that is served by a large number of local and interregional trains, but not the sh…

Xplore the heart of JAPAN : MT. FUJI

Image
Dari Kawaguchiko naik bus ke 5th station 1 jam untuk start hiking melalui Yoshida Trail. 
Bus fare : 2100Y return Entrance Fee : 1000Y
Bus awal Kawaguchiko Lake 8:20 – Mt Fuji 5th station 9:15 (every one hour) Bus akhir Mt Fuji 5th Station 17:50 – Kawaguchiko Lake 18:35
7 trips bus run every day. Mungkin jadual berubah ikut masa dan keadaan.

Buat preparation di sini. Dah terasa sejuk. Makin lama makin sejuk. Kalau ada kelengkapan tak cukup ada kedai yang jual barangan. Ada cafe.

Dengan lafaz Bismillah start hiking jam 18:00. Dah mula gelap. Sejuk menyengat. Hike up until 8th station. 5 -7 jam duration. Kalah dengan kesejukkan. 

Singgah café yang ada untuk rehat dan dapatkan haba panas sambil minum lemon tea dengan harga 400Y. Mahal!

Jam 23:00 smp di 8th station kami rehat di luar resort shj. Sebab untuk penginapan mahal kosnya. Tapi kalau dah ada budget dari awal and pilih untuk rehat di dalam better amik. Boleh panaskan badan. Di luar sgt sejuk mmg tewas walau dengan sleeping bag. Angin deng…

Xplore the heart of JAPAN : LAKE KAWAGUCHIKO

Image
Check out hostel. Heading to Kawaguciko Lake untuk ke Mt Fuji. Drop luggage di Tokyo Station. Hanya bawa beg yg perlu ke Mt Fuji sahaja. Jangan lupa lokasi loker.
~How to access here~
Euno St - Tokyo St - Approx. 30 min to Shinjuku St-Change train via Chuo Line to Hachioji-Otsuki St-Fujikyu Railway to Kawaguchiko St (1140Y/way not cover by JR Pass + 300Y Mt Fuji train)

Note : Shinjuku to Kawaguchiko approx. 3 hours





Welcome to the foot of Mt. Fuji…
~Lake Kawaguchiko~
Lake Kawaguchiko is located in the center of the Fuji Five Lakes and is a base for sightseeing on the northern foot of Mt Fuji that is home to many hostels and inns. Lake Kawaguchiko is also noted for a view of Mt. Fuji from its northern shore, where the inverted image may be seen on the surface of the lake waters. Also, a superb view of the lake can be obtained here from Mt. Tenjo by taking a ropeway up from the eastern shore.
Sampai di sini pergi ke information centre untuk confirm samada masih boleh hiking atau tidak. Lega mas…