Posts

Cabaran RINJANI : Lomboklah Kau!

Image
Cabaran mendaki tahun 2015 adalah Gunung Rinjani. Suatu masa dulu Lombok terkenal dgn wanita-wanita Malaysia yang dibawa lari oleh jejaka Lombok. Berdebar pulak rasa nak ke Lombok.
Gunung Rinjani adalah gunung yang berlokasi di Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat. Gunung yang merupakan gunung berapi kedua tertinggi di Indonesia dengan ketinggian 3,726m dpl (Sumber : Wikipedia)
Cabaran utama adalah puncak. Sejuk. Cabaran kedua kata mereka 7 Bukit Penyesalan. Tengok la nanti nak rasa sesal kat level mana.

Flight 8:40am AA. Dalam 3 jam akan sampai di lapangan terbang Lombok. Selamat datang!


Kami di jemput oleh 1st group yang dah sampai semlam. Kemain korang berjimba tanpa kami. Selesai urusan di airport maka bermulah misi team Lomboklah kau! Angkutan rasmi kami.

Isi perut dulu di Rumah Makan Cahaya. Dari airport ke sini dalam 1jam. Perut pun dah mula berdendang.

Kedai makan ni hidangkan Nasi Balap Puyung. Senang cakap Nasi Ayam Penyek. Lumayan makannya. 

Sebelah restoran ada kedai serbane…

Its more fun in PHILIPPINES : Canyonnering at Kawasan Fall

Image
-Hari Kelima-

Dari resort ambil bas jam 9:30 depan resort ke Bato bus terminal. 30 min (17km). Bus fare P40. Kemudian dari Bato untuk ke Badian naik bus lain. Perjalanan lagi 1 1/2 jam (66km). Bus fare P52 non aircond.
Make sure you ride a "Bato via Barili" route otherwise, it won't pass Barangay Malabago. Buses are leaving every 45 minutes (ordinary buses) and every 1 hour (aircon buses). It takes approximately 3 hours to get here.


Aktiviti canyonnering boleh refer http://www.highlandadventuresph.com Ni host kami Highland Adventures located in Barangay Malabago, Badian, Cebu

Who we are:
Highland Adventures is a proud member of Association of Kawasan Canyoneering in Badian (AKCOB). We are group of local tour guides in Badian who spent most of our time playing, swimming, cayoneering, climbing, and other activities in Kawasan Falls since we were kids so we know the trail very well! We will brief you about where and how to jump off the waterfalls. We strive to make your canyo…

Its more fun in PHILIPPINES : Whale Shark in Oslob

Image
-Hari Kelima-

Selamat pagi dari Oslob. Sunrise dulu.

Aktiviti pagi ni nak tengok whale shark. Merempit dengan habal-habal. P160 seorang. Seawal jam 6am dah ready. Jauhnya tempat whale shark tu dr resort dalam 8km.

Ramainya. Perlu dengar ceramah skit. Do & dont's. Kemudian bayar fee P1000/person. Pandai dorang ni bisnes. Paling penting jaga goggles jangan bagi hilang, kalau tidak kena denda. Naik sampan lebih kurang dalam 6km ke tengah laut skit. Tunggu masa whale shark untuk datang..

Beginilah...asal lalu je sampan putih maknanya ada la whale nya. Bagi makan mmg relax je la whale tu. Makan..makan..makan. Yang berani boleh berenang ikut whale. Yang tak berani macam kami la tak lepas dari kawasan buluh tu. Sekali lalu cuak jugak. Ada sekali tu tetiba muncul dari bawah kami. Besar. Cuaca hari ni air agak keruh tak berapa jelas whale. Yang tukang pegang gopro pon asal lalu je whale dia yang mengelabah giler. Maka tiadalah gambar kami berlatar belakang whale.

Say hello to whale...7…

Its more fun in PHILIPPINES : Cebu Island

Image
-Hari Keempat-
Lepas survive dari Mt Pulag....destinasi seterusnya.
Jam lebih kurang 3am sampai di Manila. Suram aje terminal. Turun dari bus dah ada taxi yang approach. Dalam keadaan mamai kami reject offer. Terkial-kial cari arah. Blur. Akhirnya amik juga khidmat taxi untuk ke airport. Dengan yakin kami dihantar ke Terminal 3 tempat yang sama sampai pada hari pertama.
Mentang-mentang lah jalanraya lenggang, taxi driver drift. Turun dari taxi, sebelom enter terminal airport lagi skali kena approach dgn taxi driver. Rezki sebab kami salah terminal. Padan muka. Untuk Domestic flight di TERMINAL 4. Extra fare to pay naik taxi lain. Cuai betul. Ingatkan semua dalam ni. Drift skali lagi ke terminal yang betul. Cuti perayaan penuh terminal.

Flight ke Cebu jam 10:45am. Lebih kurang sejam lebih la sampai Airport Cebu. Lagi perjalanan yang jauh. Masa trip ni harga flite AA RM103

Trip kali ini kami round Cebu Island. Banyak aktiviti disini. Kami akan ke Oslob dan Badian untuk 3 aktiviti yang s…

Its more fun in PHILIPPINES : Adventures above the clouds

Image
-Hari Ketiga-

Wake up! It summit time.
Paksa diri celikkan mata walau tak cukup tidur. Paksa diri untuk makan walau masih belum ada selera makan. Prepare for summit attack. Entahkan apa yang bakal kami tempuh. Berlapang dada berserah kepadaNya.

Sampai puncak lebih kuran jam 5:40am. Sejuk macam biasa menikam tulang. Sabar menunggu mentari. Sabar...sabar lagi...dan lagi. Mata makin layu. Lena seketika.

Mentari gagal muncul. Kabus tebal. Awan karpet tak nampak. Bukan rezeki kami. Yakin ramai yang frust tu. Apa pun tetap gembira selamat tawan puncak dalam keadaan yang baik.


Bulan februari mungkin cuaca tidak sesuai walau pon dinyatakan sesuai. Sebaiknya cubalah bulan november atau disember. Jam 7 guider arahkan kami berundur. Berat kaki melangkah. 
Mt Pulag tetap awsome dengan keindahan tersendiri. Sejuk tetap sejuk. Kami enjoy hiking sini.

Hutannya mossy sedikit. Ada laluan seakan-akan berada di trek Kinabalu.


Menyusur keluar dari hutan...Subhanallah awan kepul tebal.

Melihat pekerjaan p…

Its more fun in PHILIPPINES : Journey to Mt Pulag

Image
-Hari Kedua-

Pakej hiking harga P5,688/person. Kami guna private tour www.mountpulagadventures.com

The Tour Inclusions: • Bus fare (Manila-Baguio-Manila) • Jeepney (Baguio-Bokod-Ranger-Bokod-Baguio) • DENR fees • Local guide fees • Food: 3 meals (Day 1 Dinner/Day 2 Breakfast and Lunch) • Tents • Group equipment (stove, cookset, lanterns; we do the cooking!) • Facilitators • Travel Insurance • Souvenir Item
Arrangement ok. Harga murah sedikit berbanding tour lain.

Perjalanan lancar dan kami sampai di Baguio City lebih kurang jam 4am. Aduhaii sejuk gigil. Kemudian perjalanan diteruskan ke Bokod, Benguet menaiki jeepney yang jaraknya lebih kurang 5jam lagi. Sambung tido dalam Jeepney. Yeah Jeepney ride. Mt Pulag here we come...

1st Stop di kedai makan. Selera terbuka tengok ayam. Tapi dapat tengok dan bau aje. Non halal. Kami order scramble egg. Nasib baik lah bawak roti. Jadilah untuk breakfast pagi ni.

Guider/Chef dan driver. Cool.


2nd pit stop di sebuah empangan. Relax amik gambar.


3rd…