KOREA : Visiting Palace - DEOKSUGUNG

Hari ketiga di Seoul kami plan ke Palace dan Hanok Village. Setiap pelancong yang ke Korea mesti pergi tempat bersejarah ini. Di Malaysia pun tidak pernah nak masuk Istana Negara. Hari ini kita belajar sejarah (Subjek yang kurang gemar zaman persekolahan dulu).

First melangkah ke DEOKSUGUNG PALACE. Untuk ke sini melalui subway turun di stesen City Hall. Dua line ke sini Line 1 Biru, Exit 2 atau Line 2 Hijau, Exit 3 Berhadapan dengan Citi Hall. Entrance fee adalah KRW1,000. 


Bila masuk jangan lupa ambil Handbook for free (best dapat benda free ni). Sambil tu baca la skit info sejarah pembinaan setiap bangunan. Dalam kawasan yang luas ini ada lebih kurang 9 kawasan yang boleh di teroka. Layankan aje kaki tengok seni bina bangunan istana ni. Luasnya. Dalam kawasan ini kami hanya pergi ke 6 area sahaja memadai. Tak perlu lama-lama di sini.

1- Daehanmun Area 
Great Han Empire opens its doors to the modern world. The gate was rebuilt in 1906 when it was renamed as Daehanmun. Daehan of Daehanmun means 'Hanyang (today's Seoul) will prosper'


2- Jungwajeon Area
Main hall of palace. It served as the main throne hall of Deoksugung and was used for ceremonial occasions such as coronations and receiving of foreign envoys.


3- Jeukjodang Area
The original part of Gyeongungung. It served as the main throne hall.


4- Hamnyeongjeon dan Deokhongjeon Area 
Emperor's sleeping and living quarters. Hamnyeongjeon was built as his sleeping quarters. Deokhongjeon was built on the site of Gyeonghyojeon, the spirit hall of Empress Myeongseong.



5 - Jeonggwanheon Area
Combination of traditional and modern architecture. It was designed by the Russian architect A.I. Sabatin with both Korean and Western features and was completed in 1900.


6 - Seokjojeon Area
Symbol of a nation seeking to modernize. According to traditional Korean Philosophy, it was the law of nature for water to flow down from above. A manmade waterfall was the common feature of a traditional garden, not a fountain.


Rouding sekitar sini je dah ambil masa dalam 1 jam lebih. Palace ni tutup pada hari isnin dan selasa. Kalau datang sebelum jam 11am, 2pm dan 3.30pm ada upacara changing guard.


Sebelum ke palace kedua, kami jalan-jalan sekitar belakang palace ini. Sibuk pulak Canadian promote Canadian's Day.


Jalan punya jalan jumpa la Seoul Museum of Art. Tak sempat la nak masuk. Cuma dekat situ ada miniature orang yang di perbuat dari batu ala-ala 3D. Kreatif.


Ke lokasi seterusnya...

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN