OPEN WATER DIVER COURSE-FINAL EPISODE

Last day course.

Day 4-7.30am dh standby. Still tk berapa sihat. Kepala pusing lagi. Demi lesson yg terakhir. Today we go to Renggis Island with the boat. Dlm lesson mmg ada boat diving. Seramnya...bkn apa sbb aku still sick takut jd mcm ptg semlm. Suspen...

Korang mesti penah tgk diver yg turun ke laut dr bot. Instructor aku turun dulu. Aku dh mula goyang. Fenin. Then Andrea dia pun cuak gak but still cool. Then my turn..Lama gak aku decide utk terbalikkan diri msk dlm air. Kalau tk kerna fenin lalat for sure aku relax je wat semua aktiviti. Kedebushhhhh....tergolek dlm air and i did it. hahahaha.

Itu cabaran pertama. Cabaran kedua plak masuk kedlm air dgn pegang tali. Makin dalam telinga aku sakit. Need to equalize. Mmg betul u need to relax and equalize baru semua berjln lancar. Dup...dap...dup...dap...jauh ke dalam lagi. Akhirnya smp pada dalam 17.8m. Sejuk.We hope dpt jumpa Mr Shark or Miss Turtle. Tp nsb tk baik hanya ikan2 yg comel2 dan cantik2 belaka je yg jumpa cthnya Great Baracuda. Selain tu coral yg mengasyikkan aku. OH oh...angin dlm perut dh mula wat hal. Cuba atasi dan berjaya. sekurang-kurangnya kena dive 30-45 minit keliling pulau ni.

Ada satu destinasi dr jauh batu bsr buat aku takut sbb imiginasi aku dh jd lain. Hehehe. Aku mmg fobia dgn objek2 besar. Alamak instructor aku dive arah situ plak eh makin dekat. Aduyaiii. Stop plak kat situ. Iskh...oh rupanya final dive before naik ke surface. elok lah tu sbb angin dlm perut dh makin meragam. Jom naik selamatkan diri.

YAHOOOOOOO!!!!!berjaya dgn diving aku. Walau fenin ku tahan dr nk termuntah. Naik je bot mmg tk leh nk cover line lagi uwekkkkk...Sekali lagi air laut tercemar. But i'm feel ok and hepi sbb berjaya dgn semua rintangan selama 3 hari berkawan dgn laut dlm. Air laut dlm tk friendly dgn aku lah..

Bersihkan diri. Dan packing utk balik. Tp aku ada beberapa soklan final yg tk jawab lagi. Buat sungguh2. Aku lulus 90% mark. SPM pun tk dpt result camni.

Dgn ini di umumkan diri aku telah berjaya menjadi diver. Dan mempunyai lesen yg sah utk tenggelamkan diri di dlm dasar laut pd bila2 masa dan di mana2 shj.

Pada sape2 yg berminat dgn aktiviti ini boleh lah contact Mr Reynolds Esteva 019-3308062 or email him raydiveadv@hotmail.com or pd yg dh ada lesen boleh join group FB Ray's Dive adventure.

Besides Diving Courses they also provide other services such as Snorkeling, Island Hopping, Fishing Trip, Jungle trekking and organized diving trip to other destination.

Aktiviti scuba kat Tioman dibuka dari bulan Mac-Oktober.Jadi apa tunggu lagi...korang pun layak dapatkan lesen mcm aku. Kalau dh minat jgn pendamkan juz do it..Mana tahu kita boleh jd buddy diver.Hidupan di dasar laut begitu indah dan sukar dijelaskan dgn kata-kata.

Aku harap apa yg tercatat dlm blog ni dpt beri sedikit gambaran tentang diving course. Juz spend 4 nights 3 days to get this great experience. Believe me...tk akan rugi apa2 utk enjoy dgn aktiviti ini. Lebih dekatkan diri kita dgn ciptaan-ciptaanNYA di dasar laut.

My next dive will be next year. Location not decide yet. Hopefully i can improve my diving skill.

"Renggis Island. My last stop"
"Hepi together. Sweet memory""Gonna miss u all a lot.
Thanks Ray for being my good & cool instructor

For Andrea hope to see u again.
Last but not least all the Cabana's Pirates keep up a good job"

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN