140509 : Rest..Soul, Body & Mind

Bangun awal. We had plenty things to do..... Perjalanan ke Tangkuban Perahu will take us about 1 1/2 hours. Sepanjang pagi hujan renyai2. Cold. Byk daerah yg kami lalu. Byk karenah manusia yg aku tgk. Kehidupan yg berbeza. Jln ke Gunung ni teruk sgt. Sopak sana sini. Baru je park kete berkerumun org yg menjual dtg dekat. Aduh rimasnya...Belum pun turun kereta. Disebabkan hujan kami sewa lah payung 10krp. Tak senang dibuatnya nk view pemandangan kat sini. Ada yg volunteer nk tlg amik gmbr kami. Was2 aku..mcm2 aku pikir. Dh lah hujan. Kabus. Nk ke kedai jualan pun ada je yg ikut. Benci lah. Tk leh ke korang tinggalkan aku peaceful utk jln2 sekitar sini.

Sekejap je aku kat sini. Coz intention shela to bandung more for shopping. Heeeee...Yg aku plak suka lawat2 gini. Tkpe at least dpt pengalaman tgk gunung berapi aktif. Menurut kata tour guide kami nama Tangkuban Perahu tu di ambil sempena nama gunung. Kalu di lihat gunung tu bentuk seperti perahu terbalik. Tangkuban means terbalik. Malang aku tk dpt tgk gunung tu sbb hujan. Turun dr sini singgah sat beli jagung bakar. Sedap mkn panas2 dlm cuaca sejuk. 2 perasa pedas atau mentega. Try yg pedas. Not bad. Sambil2 tggu jagung bakar tgk pemandangan ladang teh.
Next place ke ladang strawberi. Saje nk tgk. Mcm tk penah pluck kat Cameron. Layan je..Minum jus straberi time hujan mmg cr penyakit.

Drop by kat Kg Daun. Nk tgk sendiri suasana tenang. Bestnya kalu makan ramai2 kat teratak sini. Borak2 sambil layan seafood yg segar dr ladang kihkih...Deruan air terjun mmg mendamaikan. Masa kami sampai sini tempat belum buka utk makan. This place aku rate as 4 star. Kalu u'll ke Bandung make sure makan kat sini. Quality of food i'm not sure how it taste but according to the article i read from newspaper the foods are so delicious..Try sendiri baru tahu kan?
Dh relax kan...?Continue shopping lah apa lagiiiiiiii. This time we're going to FO at Jl Ir H. Juanda. Kat sini pun best utk shopping. Ada Blossom, Solution, Grande, Seximo dan mcm2 lagi lah. Selain tu kami ke Rumah Mode di Jl Setiabudi. Full house masa kami smp. Ramai warga Jakarta memborong. Nape ek? Maybe the price & quality barang kot. We had our lunch + dinner here at Food Court Rumah Mode. We tried Nasi Soto Solo. Nasi + Kuah soto yg podas. Tk berapa nk ngam dgn selera maybe penat sgt kot so nafsu mkn kurang lah. Hari pun dh malam before balik tapau Hot Chocolate kat Java Bean Coffee. Sejuk2 ni minum air panas mmg layan.

Tonight we stayed at de'Qur Hotel (2 star). Aik dh jatuh miskin plak. Heee bukan lah saje save budjet cari yg murah skit tp facility yg sama...utk tido hikhik.

Mutiara vs de'Qur Breakfast = variety of foods vs ns goreng + telur mata je
Accomodation = same

TV Channel = ada Astro vs channel indon je (layan la Akademi Dangdut)

Others = swimming pool vs ada kolam ikan je
But overall de'Qur ok lah walau ia agak terpencil. Tp nk heran apa aku stay utk tido je. Harganya cuma dm RP250,000 je inclusive breakfast. Ok kan? A walk to next road yg ada Kartika Sari & Golden Money Changes.

Rasanya ni je story utk part III. Ada lg 2 part lom abis...

Comments

  1. sambung jgn x sambung part ii tu.. sonok baca

    ReplyDelete
  2. tq..tq...tggl yg final je. part iv baru je publish tadi selamat membaca.

    ReplyDelete
  3. if you want to see the full list of hotels in Bandung , let's go to :
    http://garasihotel-bandung.blogspot.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN