Posts

Showing posts from November, 2014

North BALI

Image
Perjalanan 6-8 jam ke utara. Kuta-Singaraja-Lovina.



Hentian 1 - BATUBULAN VILLAGE

Famous Barong and Keris Dance. Show 1 jam. Bayar RPP100k. Bosan betul. Mitos tarian ini


>>Masyarakat Bali[2] percaya bahwa mahluk-mahluk halus tersebut adalah kaki tangan Ratu Gede Mecaling, penguasa alam gaib di Lautan Selatan Bali yang berstana di Pura Dalem Ped, Nusa Penida. Saat itu, seorang pendeta sakti menyarankan masyarakat untuk membuat patung yang mirip Ratu Gede Mecaling, yang sosoknya tinggi besar, hitam dan bertaring, lalu mengaraknya keliling desa. Rupanya, tipuan ini manjur. Para mahluk halus ketakutan melihat bentuk tiruan bos mereka, lalu menyingkir. Hingga kini, di banyak desa, secara berkala masyarakat mengarak Barong Landung untuk menangkal bencana<< (sumber http://id.wikipedia.org/wiki/Barong_Bali)
Avoid this show kalau boleh. Dah la guna perkataan lucah. Tak boleh di terima akal langsung. Omputih pon geleng kepala dengan lawak bodoh tu. Lebih enjoy Kecak Dance. So simpan dui…

Enjoy BALI

Image
Takde la excited benor nak ke sini. Pilih Bali untuk trip budget 2013 (walau dah setahun berlalu). Trip main2 aje ni. Awal tahun janji boleh pergi je ni. Lagipun ini semua sebab Now Everybody Can Fly...

Nak layan laut, sunrise and sunset di Bali. Picture2 menarik. Harapan...
Cari info dari kengkawan yang kebanyakkan dah pergi berabad yang lalu. Pergi redah macam biasa dengan sedikit info yang ada.
Berlepas dari KL flite jam 20:25 dan sampai di Bali jam 23:25. Urusan bagasi. Keluar dari airport baru lah decide nak stay mana. Hotel or lantai airport. Bila tengok keadaan airport yang tak memberangsangkan dan ada pula yang offer nak tolong carikan hotel so we agreed. Rugi ju. Dalam 1 jam perjalanan. Dua tempat pergi no vacancy. Alhamdulillah last place ada vacant. Bersihkan diri and rest for tonight. Taxi charge dalam RP130,000 dan Hotel RP200,00/room.
Taxi driver semalam tawarkan pakej pengangkutan untuk tempat2 yang kami hendak pergi. This trip kami ke North Bali. Ok agree dgn last price wa…

KOREA : Last Day

Image
Untuk last day di sini kami rehat2 sahaja. Flite lewat petang So pagi jalan2 sekitar kawasan perumahan, minum coffee for the last time here.
Trip santai kali ni. Actually banyak tempat lain yang menarik boleh di explore. Kami pilih apa yang kami dah budget kan. 
Seoul tempat yang masih selamat dan aman untuk datang. Jadi jangan risau. Di Korea banyak juga Masjid atau Islamic Centre. Ada lebih kurang dalam 13 masjid. Busan and Jeju pun ada. Overall kami dah puas hati dengan trip ni. Yang penting dah sampai KOREA. Yeay! 
Selesai lah destinasi kali ini dengan bantuan sahabat yang menetap di Korea segalanya mudah bagi kami sepanjang berada di sini.

Ke airport naik bus. Senang juga dari rumah kawan jalan kaki je ke tempat bas. Tapi boleh tahan jalan kaki nya lah.
안녕히계세요 [an-nyeong-hi gye-se-yo]

KOREA: Shopping Area

Image
For the past three days dah explore serba sedikit tempat yang menarik di Korea. Alhamdulillah. So 4th day its time for shopping. Souvenir penting ni. Ada beberapa spot place yang biasa akan di jengah untuk cari barang. Bestnya...Sebelum pergi jangan lupa amik tahu business info each place. Jom start cuci mata.
* Namdaemun Market - subway line 4, Hoehyeon St., exit 5/7.
Open air market. Apa sahaja yang nak ada sini. Pakaian, kasut, house ware, flowers, tools, wigs, glasses dan pelbagai accessories. Di sini kebanyakkan orang malaysia beli brooch. Orang kata. Kami pon terjebak jugak beli. Orang perempuan rambang mata, cepat je membeli. Kalau tak di tahan nafsu bankrap. Paling suke tengok boot "pua choo kang" pelbagai design dan payung.



Kalau lapar nak alas perut cari kiosk kebab halal  berdekatan station area sini. Harga sebiji dalam KRW3,000-4,000. Sedap pedas kenyang seketika.
* Myeong-Dong - subway line 4, Myeong-dong St., exit 8 or line 2, Euljiro 1(il)-ga St. exit 5
Kota fesyen…

KOREA : BUKCHON-HANOK VILLAGE

Image
Selesai dengan palace we heading to Bukchon Hanok Village. Exit dari palace ikut signboard. Sampai di information centre tanya apa yang patut dan dapatkan map. Berjalan kaki sahaja ke sini dalam 10-15 minit. Boleh basahkan tekak di coffee shop sebelah coffee beans. Selama di Korea kami layan Mocha Mudslide. Sedapnya...sampai balik malaysia dok ketagih beli air tu di Coffee Beans.

Apa yang ada di Hanok Village? Ini adalah perkampungan traditional Korea. Terletak dalam Bukchon. Besar jugak kawasan ini kalau tengok dalam map. Berbukit. Dalam area ini ada Tradisional Experience Workshop, Hanok Guest House, Musuem, Gallery. Kami singgah lalu sahaja sebab kebanyakkan kena bayar.
Suggestion dalam map ada 'Bukchon 8 Views'. Yang di maksudkan adalah -


'Top 8 photogenic places where you can go to enjoy the best characteristic views of Bukchon, have a "Photo Spot" marked by a metal plate for the each place.'

Bagi yang naik tren turun di Anguk Station, Line 3 (oren), Exit 2.…