Posts

Showing posts from July, 2012

Welcome to PHNOM PENH

Image
Hari terakhir....kembali ke Phnom Penh. Sekali lagi untuk perjalanan 5 jam yg kena tempuh. Tkpe2 last day dah ni. Tp seblom tu singgah la kat sempadan Angkor Wat. Besau sungguh pengaruh Angkor Wat.
Sampai jua ke Phnom Penh. 1st we check in hotel dulu. Budget hotel cukuplah untuk malam terakhir. Sempit skit tapi ok je bagi kami.
Then lepas solat, we try to adjust places to go. Since we got limited time, choose only the best (konon) from the list.
The Royal PalaceMusuemSilver PagodaRussian and Central MarketKilling FieldThe Royal Palace - Admission fee 25,000. Dh le byr mahal (pada kami lah), inside nothing much yg best. Palace mcm tk di jaga. Ruang dalam istana tk bole nk masuk tgk ikut tingkap je. Ada beberapa bahagian istana yang boleh masuk. Bole tgk barang-barang istana. Tp mmg worst. Khazanah dorang ni tak berjaga. Bilik yang kusam berbau. Barang2 tk display dgn proper. Mcm ni jadikan tempat pelancong.



Musuem - We decide don't waste our money and time to visit. Opposite je dgn Pa…

It's PERTH

Image
Alhamdulillah
Plan since last year, akhirnya!. Group yg sama2 ke USS. Kiranya 1st negara omputih jejak kaki. Nak tgk western life pulak.
Why Perth? masa beli tiket air asia tgh buat sale. Compare between Gold Coast and Melbourne, Perth is cheaper. Masa tu flite tiket costing about RM700++. We decide to try this country first. Main objective nk tgk kangaroo and koala. Hehee. Tak thrill langsung. 
Jangan lupa to enter Australia perlu obtain visa. Dan banyak larangan barang makanan yang tk bole di bawa. Byk rules. Check la dulu.
Flite jam 23:55. Penuh jugak. 1st time naik Air Asia X. Since Perth musim Autumn, cuaca sana sejuk. Tak perlu la bawak baju sejuk tebal sgt ngalahkan nk ke eskimo. Flite 5 jam. Sweet dream. ZZzzzzZZzzz
Safely arrived. 1 thing about immigration's officer...very kind dan murah senyuman. Tenang rasa hati nk masuk negara orang kalau mcm ni.
Dh masuk waktu subuh...don't worry ada bilik solat di hujung seblah kiri bila keluar exit door immigration. Bangga betu…