we SURVIVED in CAMBODIA

Alhamdulillah.....Segalanya ku panjatkan pada Ilahi.

Trip pertama 2012. I'm flying....Dengan rasminya tercop "Immigration of Cambodian" dalam passport. Tak pernah terlintas utk memilih negara ini. Tetapi apakan daya selepas di timbang tara antara Manila, Yogyakarta da Bali kami memilih Phnom Penh untuk destinasi kali ini. Sbg permulaan untuk destinasi budget. Kata-kata seorang teman masih terngiang "Asalkan dapat jalan2, kalu tk ntah bila nk tgk negara org". Ok mengiyakan sbb destinasi itu dia yg pilih.

Seminggu b4 tarikh itu tiba, terhegeh-hegeh cari info apa yang perlu dibuat di sana nanti. Makin di google makin pening, sebab tiada satu tempat pun menarik utk dikagumi di PP. Terkedu...nape la pilih PP ni. Takpe2 google lagi. Oh yg menarik ada kat Siem Reap. Bila semua maklumat dh ada dlm tgn apa yg perlu di buat nnt hanya terjah je. Terjah lagi ye...mudah2an nasib baik sebelahi kami. 

Flite sabtu pagi. Duduk tegak dlm flite selama 1 jam 45 minit. Breakfast dlm flite. Amboi mewah ko Mak Jemah hehehe. Selesai urusan dgn pihak imigresen yang langsung tk mesra alam, kuar dari airport rasa cool dan tenang. Compare to Veitnam yg haru biru. Takde booth untuk hotel. Yg ada booth sim card dan taxi. 

AK 1472 - 7:05am

Welcome...

1st plan - Ask people for the bus/ferry/flite/taxi to SR. Bus dan ferry dan bertolak awal pagi murah costnya dalam USD6-10. Flite costing skit tp amik masa hanya 45 min. No choice we nego for taxi price, which took us about 4-5 hours journey. Sama jauh KL-JB 300km huhuhu. Konon buat teperanjat padahal dh ada info. Masa dalam teksi, we still bargain for the price. Ikut harga asal from PP to SR dalam USD160. Terlalu mahal. Nasib sebelahi kami, bila suddenly taxi driver bg price yang boleh kami terima. Price yg dia bagi charge from PP to SP (return), dia akan bwk ke semua tmpt kat SP for 2 days, then back tp PP dia bwk round tempat2 yg kami nak. Lega sgt2 satu beban dh selesai.

Wei..chop..chop. Minah ni mmg sinonim dgn "chop"

Check the info...

Trip kali ini bersempena our 2nd anniversary as OKVians. Terpisah oleh lautan disebabkan tuntutan kerja. 

 Ms Borneo,Southern &West cost
Good friend forever.....

Bangun, tido, kunyah, tido, bangun....masih terlalu awal untuk smp ke SP. Ni hanya mukadimah je. Tgk karangan kedua utk story sepenuhnya...



~Nota kaki :- PP = Phnom Penh; SP = Siem Reap ; OKV = Outside Klang Valley
~ P/s : Kat airport tandas tkde paip. Tp ada botol yg cleaner letak situ boleh je sebat.

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN