Jom cuti...

Dh penat rushing for dinner, mencari costume & wat gempak kat dinner so time to rest my mind.

WHERE TO? This time kita rehat kat PHUKET-amazing Thai. Nk gak tahu best ke air lautnya. Apa specialnya?

Badan masih letih penangan dinner. Mata still layu coz at 4am gerak dr rumah to airport. Letihnya. Sesampai kat airport Phuket, 1st thing we do...

--> Tukar matawang. Ada info kata tukar kat sini murah. Wat lah calculation sendiri nnt inform aku mana lagi murah. Kat Thai matawang Buy =8.81 ; Sell = 10.25. Kat M'sia Buy = 11.20; Sell = lupa nk tgk masa tu. Rate everytime berubah.


--> Survey hotel. Kat sini byk kaunter utk book hotel. Cuti this time 'terjah je'...cari penyakit kan. Jgn lah amalkan ye. Kelak merugikan diri. Sbb ms deal kat kaunter airport seem semua ok. Salegirl tu mcm phm je apa yg kita nak. But bila smp kat hotel rupanya jauh dr pantai. Itu yg tension skit.


Communication sshnya lah. English local people sgt lah teruk. But ada yg fluent smp kalah aku nk bercakap. Thai kan tulisan sendiri jd ssh nk fhm kalu tkde englishnya.


From Airport to Patong Beach amik masa dlm 45 min. Kat airport kita leh amik taxi or minibus. Taxi mahal skit THB500-600. Kalau bus murah sgt THB150 per person). Tp nk kena tunggu penuh van tu baru bergerak. So waste our time kat airport lah. Tunggu lebih 1 jam baru gerak.

~the one & only minibus service. Comfortable~

Tp syarikat bus ni dorang ada komisen dpt dr travel agent. Jd OTW to Patong bus akan stop kat ofis travel agent. Kat sini kita akan di offer penginapan & Island tour dgn harga yg kita sendiri pun tk tahu mahal or berbaloi. Rasa terkilan kejap bila kita dh book kat airport then kat sini plak akan ckp negatif about our hotel. Mula lah nk marah. Sbb rasa tertipu. Tp go & see first then judge. Itu yg kami buat.

Selamat lah sampai kat hotel. Bila smp negara org kita rasa negara kita better. Bertuah kita di bumi Malaysia. Kat hotel kena tunggu lagi sbb check in time 12pm. Tunggu lagi. Waktu thai lewat sejam dr m'sia. Ngantuknya....Rate hotel ni not bad THB1400 per night.

~hotel ni actually ok je for us cuma jauh skit dr beach. Jln kaki patah.
Kenalah naik transport~

Ok korang baca dulu intro ni. Nnt aku update nxt story. Byk info nk bg ni. Tgh cari idea

Nota kaki : RM1 = THB10

Comments

  1. apa da..kena tggu..aku dg excited nk tgk lg..

    ReplyDelete
  2. waaaaaaaaaaaaaa seronotnyer gi bercuti nih.... duk bercuti dlm mesia jerk.. hehhehe salam singgah kak leen.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN