Posts

Showing posts from July, 2009

Mengajar dan belajar

Image
Misi hari kedua.... 
mengajar & belajar.

Hari ni bermulalah taklimat dan training di Jabatan Laut Sarawak. Sesi taklimat ku serahkan kepada wakil pegawai. Bilik yg dingin sgt tp soklan2 yg hangat. Mmg mencabar bila byk persoalan tp at least ada sesuatu yang kami belajar. Tp ada juga pertanyaan yang buat kami gelak dalam hati aje. Oh sungguh tk msk akal.Hikhikhik...




Sesi training aku dipertanggungjawabkan. CIKGU KASUT TUMIT TINGGI. Padan muka sape suh pakai kasut tu kesian kaki sbb kena berdiri sepanjang masa..Mengajar seberapa yang boleh dengan harapan mereka faham. Bahasa kitak dan kamik kan berbeza. Pemahaman sedikit berbeza. Sedaya upaya lah mengajar.

Bila ada event begini setiap masa makanan di hidangkan. Mmg best2 belaka kesudahannya perut aku meragam lepas kelas. Sian perut. Kejam betul aku ni menyeksa kaki dan perut.

Esok ada lagi kelas. Sambung esok ye tuan2 dan puan2.

Byk perkara yang kita tidak tahu kita perlu belajar. Byk perkara yang kita tahu org lain tidak tahu kita harusl…

Misi Kerja di Sarawak

Image
Misi hari pertama...discussion, preparation & installation

Ke sarawak lagi kamik...pegi je lah nnt dh tk leh outstation sangap kat kl. Ni pun atas permintaan kawan utk ganti tempat dia.
Flite kul 8.15am and delayed ke 9am. 5.15am dh kena kuar umah. Aduh ngantuknya.

Breakfast kat cafe marche klia.tetiba teringin nk mkn sandwitch. Tu dia...org melayu breakfast like omputih hehehe..Nafsu tekak lebur duit RM18 juz for bread + hot chocolate.

Naik flite mkn pulak nasi lemak + mcm2 side dish. Makan lagi. Senget plane tu. Nsb baik naik airbus. Ramai lak omputih. Bahaya ni H1N1. Byk protocol nk kuar dr airport. Kena isi form declaration utk H1N1 and custom clearance. Bosan betul lah. Amik teksi trus ke Jabatan Laut Sarawak kat Tanah Putih. Taxi fare RM27. Rabak lagi poket. Dh ler blom dpt advance. Tkpe tolak tepi soal duit yg penting misi berjaya.Sesampai di sini jumpa urusetia. Skit discussion. Then wat installation & preparation utk training esok. Letihnya...5.45pm baru dpt balik hotel.…

Celebrate birthday

Image
Last saturday buat skit celebration birthday utk anak2 buah yg lahir dari mac-august. Sekali sambutan senang keje..jimat..dan tak terlupa nanti.Ye la kena adil dan saksama pd semua org. Bila semua adik-beradik berkumpul rasa seronok. Kami duduk bukan lah jauh2 pun satu kawasan je dan hari2 nampak btg hidung masing2 tp bila ada acara mkn2 lebih mengeratkan hubungan kekeluargaan. Lagipun ada pertambahan ahli dalam keluarga kami. Welcome to our family-my sister's hubby. Riuh rendah dapur kami. Itupun satu keluarga tk dpt hadir jd kurang lah ahlinya...If not lagi bising..Apa2 pun semua happy. Aku suka bila semua happy. Puas hati bila perkara yang kita buat semua org happy dan merasainya..

So pd anak2 buah ku...mira, anis, ariyana, ayeem, harris. umairah & ikram hepi birthday uder ucapkan pada korang semua. Ingat pesan uder selalu. Walau nanti satu hari uder ada keluarga sendiri korang semua tetap dalam hati uder (permata hatiku)...Pada yg belum dapat hadiah tunggulah ye..

Thanks pad…

Yang penting kerjasama...

Image
Aku terlupa psl mggu seblom masuk ofis baru tu..kami beramai2 gotong royong atur meja & kerusi dan bersihkan bilik tersebut untuk kegunaan bersama. Tp ramai juga yang tk dtg...ermmmm sendiri mau ingat lah kalu mmg sengaja tk dtg.

Jadi teringat pada mulut murai farah fauzana dgn dialog nya..."yg penting kerjasama..." YA mmg betul ada kerjasama ada muafakat keje selesai dgn cepat.

Ok kwn2 ingat tu "yg penting kerjasama....."

"Org pompuannya..."

"Ustaz ni dok je ke?"

"Ni lah kerjasama..tolong menolong. 2 org wat keje yg lain pakat tolong........"

"tolong pandang hahaha"

Transformasi

Image
Setelah kian lama menunggu akhirnya.....

Dapat gak lah kami room yang lebih teratur. Alkisahnya department aku ni kejenya kat luar jd hanya jumaat sahaja hari rasmi untuk berjumpa sesama kami di ofis. Oleh sebab bilangan orangnya pun ramai dan slalu tiada di pejabat maka kami selalu lah di anak tirikan...di anak buangan...di anak apa2 je lah kategori yg sama.

Betapa happy nya lah bila ada workplace yg boleh kami guna utk letak lappy dan boleh wat report2. lyn2 FB update blog semuanya bereh lah..kecoh kan aku ni psl ni pun nk heboh satu malaya. Eh mestilah ni lah di katakan sharing is caring..At least bg korang di luar sana tu haruslah syukur dgn pemberian yg korang dpt dr company. Walau kecik mana pun tempat kita bekerja itu bukan ukurannya asalkan kita selesa dan hepi utk lunaskan tanggungjawab di pejabat.. Kalaulah workstation tu besar tp meja tk teratur...bersepah..sakit mata org keliling pandang so WHAT THE POINT????

Jadi sama2 lah kita renung2kan dan fikir2kan apa yg patut kita buat…

Scrap book

Image
Actually lama dah suka dgn scrapping nie..Alkisahnya nk share ler destinasi ku semalam.

Badan tk berapa nk sihat penangan makan dorian the day before. Tp keje ttp kena berehkan. Semlm pagi settlekan job kat Kolej Komuniti Hulu Langat. Dari serendah drive sorang2 layan blues..Terasa letih.

Lunch dgn ex-staff di Warisan Putrajaya. Baru lapor diri kat SPA. Jawatan EO. Dpt plak kat JPA Putrajaya. Makanya kami akan sentiasa jumpa dia lagi...

Semlm balik rumah awal skit. If not hari2 waktu mlm br reach umah. Kdg2 kalu smp umah awal semua pelik. Tkpe lah skali kala blk awal. Walau bdan ku terasa lemah tp keinginan nk ke kedai scrap melampaui batas. So tekan minyak pusing stering ke Bangsar Shopping Centre. Lama aku perap diri dalam kedai scrappingville. Mencari idea + bahan2 utk hobi aku nie. Adalah dlm 1 jam tawaf dlm kedai ni. Nsb baik kedai kecik. Kalu bsr tk tahu ler brapa lama aku akan bermaustatin.

Puas hati dgn hasil shopping apa lagi zasss lah utk bayaran sbb benda2 nie tk msk dlm list s…

Transformer

Image
Last week bawak anak-2 buah gi tgk transformer. Makcik dia yg nk tgk sgt. Mana leh miss movie yang ada sequel ni.

Sekurang-2nya outing bersama dgn anak buah dpt mengeratkan silaturahim. Tp tersilap bawak lah sbb ada aksi2 yg tk sesuai utk tontonan budak2.

Budak 2 org ni bukannya tahu dok diam dlm wayang..yang 4 org lagi malu plak nk bergambar dh besau panjang. Ramai pulak org kat TGV Kepong.

So next time utk outing bersama dgn yg perempuan pulak. Tggu Uder kumpul duit dulu ye.. Byk kosnya kalu utk 7 org..Doa kan Uder di murahkan rezki boleh la slalu bwk korang jln2.

Apa-2 pun citer ni tk menghampakan.

So pada yg bujang2 tu sekali kala bwk la anak buah beriadah. Jgn le berkepit je dgn bopfren@gepren. Hati kita akan rasa happy je bila tgk anak2 buah terhibur...


"Haris dgn aksinya...mesti kena ada aksi"