MABUL ISLAND : Layan Laut Biru

Wake up !

Breakfast dulu di kedai mamak. Then ke pasar untuk beli ikan. Tujuan untuk  menu dinner di island. Alamak terkejut tengok keadaan pasar. Macam lepas kena Tsunami. Rupanya Majlis Perbandaran roboh pasar untuk buat baru. Tapi aduhaiii kotor di tinggalkan begitu je.


Beli ikan dari nelayan yang parking boat di jeti Itu urusan penganjur untuk pilih ikan. Kami tolong angkat je.


Selesai semua, berkumpul di jeti untuk naik boat ke Island. Tapi acara wajib...photo group. Ramaikan. Happening and pening. Tapi semua mmg sporting. Meriah.


Banyak juga barang penganjur nak bawak ke pulau.


Lambungan ombak, laut terbentang luas...rindu betul bau air laut. Satu jam dari Semporna ke Mabul Island. Alhamdulillah selamat semuanya. Check in di Sea Horse Resort.


Welcome to our room...

Sementara tunggu untuk 1st aktiviti hari ni..Scan pemandangan laut dulu. Hari ni aktiviti adalah snorkeling. Tak jauh pun dari resort. Air cetek dan tak banyak ikan. 



Balik resort lepak kat pelantar...Kejap je datang la kanak2 minta duit, orang jual hasil laut. Demi kehidupan...



Balik resort rest...Petang aktiviti free and easy. Sepatutnya melawat ke sekolah di kampung belakang resort. Tapi sekolah tu dah di tutup. So kami round sekitar kampung. Lihat aktiviti harian penduduk sini. Daif juga.




Menapak sampai kaki dah letih. Singgah minum air kelapa. Basahkan tekak. Dapatlah penduduk sini jana ekonomi. Pelancong ramai datang.


Last sebelum siang melabuhkan tirai....sunset



Datang lagi yang meminta


Aktiviti malam. Dinner & ice breaking. Sesi berkenalan bertukar hadiah. Ok la boleh tambah kawan kaki travel. Bertukar cerita dan pengalaman.


Done for today. Masuk tido. Krohh! Krooh!

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN