Posts

Showing posts from December, 2015

Show you the real CHINA : Yellow Mountain - End Story

Image
Hari terakhir di sini. Lepas subuh hike up untuk enjoy sunrise. Purple cloud peak adalah area sunrise paling dekat dengan hotel.
Tunggu sang mentari dgn penuh kesabaran. 

Another WOW!…Puas hati.

Balik hotel, breakfast and packing. ‘Rush hour’ lagi. All the way, pelbagai tempat boleh singgah. Pilih mana yang rasa sempat sampai. Banyak jugak area dan peak yg dapat singgah. 

Pelbagai bentuk batuan yang unik macam Flying Over Rock ni


Pokok yang tumbuh renek
Teruja nak ke Fairy Walking Bridge. 2 jam pergi balik. Seksa juga nak smp sini. Tapi berbaloi. Tak ramai org ke sini mungkin sebab jauh.
Jalan berliku-liku
Turun naik tangga
Dan akhirnya sampai...
Mana la station cable car ni. Hadap pulak One Hundred Ladders. Penyeksaan. Rasa gayat. 

Sayup di kejauhan masih tak nampak cable car.


Dan akhirnya muka masing2 ceria bila dah nampak station cable car. Makin tersenyum bila baca notis ni.
Mencari sesuap nasi..Walau ini perkara biasa kita lihat di mana-mana mountain tapi perlu hormat mereka juga.


Show you the real CHINA : Yellow Mountain - Story II

Image
Fajar menyinsing. Subuh dalam train. 7:45 am akhirnya sampai Huangshan. Lena juga tido. First time naik tren mcm ni. Exit je station, sekali lagi ramai yang jakun tgk kami. Kami pun jakun tengok dorang hehehe.

Masih awal pagi, jalanraya belum sesak dengan kenderaan.





Ini kalau kat malaysia dah kena saman bergaya macam ni



Communication problem lagi nk ke pejabat tour agent tu. So kami decide jalan kaki dulu. Rasa agak jauh dari station, cuba tanya lagi pada penduduk tempatan. Ah nasib baik lah ada yang tahu tempat tu. Tolong tahankan taxi dan arahkan taxi ke tempat tu dengan jayanya. Mmg jalan kaki boleh tapi buang masa sebab agak jauh juga.

Tiba di pejabat agensi, amik kesempatan bersihkan diri, repack dan dapatkan bantuan untuk info.

Ruang pejabat tour agent. 



Mr James yang banyak membantu



Langkah seterusnya…Ambil teksi dari pejabat agent ke local terminal bus. Naik bus ke Tangkou. Bus penuh baru jalan.


Sampai  di Tangkou kena game. Padahal dah tunjuk tempat nak turun.  Try tanya passanger se…

Konichiwa! Xplore the heart of JAPAN

Image
September 2014. Xplore Japan. Dalam group besar dari biasa. 8 orang. Bile dalam group byk faktor kena fikir. Yang penting kerjasama dan respect each other.
TOKYO > YAMAGATA > MT FUJI > OSAKA > KYOTO > TOKYO > NAGOYA
Aha! Within 7 days xplore..xplore..and xplore. And of course beberapa tempat saje yg dapat pergi. Kalau nak explore Tokyo sahaja mmg boleh. Tapi better la kalau dpt cover daerah nearby juga.
Flight AA ada promo save on flight cost.
2 minggu sebelum fly compile semua info and prepare itinerary yang details. Slalu travel main redah je. Ada itinerary tp tidak lah se-details ni. PhewwwBeli Japan Rail Pass. If travel 7/14/21 hari di Japan it is suggested to buy JR Pass lebih jimat with unlimited use of JR transportation services (Monorail/Shinkanzen/Bus/Ferry). Go to www.japanrailpass.net for more details and to buy online. Or else walk in di JTB Malaysia or visit https://www.jtbmalaysia.com JR Pass cost 29,110Y = 278 USD. Masa beli rate of exchange adalah 100Y = …