Posts

Showing posts from November, 2015

Show you the real CHINA : Yellow Mountain - End Story

Image
Hari terakhir di sini. Lepas subuh hike up untuk enjoy sunrise. Purple cloud peak adalah area sunrise paling dekat dengan hotel.
Tunggu sang mentari dgn penuh kesabaran. 

Another WOW!…Puas hati.

Balik hotel, breakfast and packing. ‘Rush hour’ lagi. All the way, pelbagai tempat boleh singgah. Pilih mana yang rasa sempat sampai. Banyak jugak area dan peak yg dapat singgah. 

Pelbagai bentuk batuan yang unik macam Flying Over Rock ni


Pokok yang tumbuh renek
Teruja nak ke Fairy Walking Bridge. 2 jam pergi balik. Seksa juga nak smp sini. Tapi berbaloi. Tak ramai org ke sini mungkin sebab jauh.
Jalan berliku-liku
Turun naik tangga
Dan akhirnya sampai...
Mana la station cable car ni. Hadap pulak One Hundred Ladders. Penyeksaan. Rasa gayat. 

Sayup di kejauhan masih tak nampak cable car.


Dan akhirnya muka masing2 ceria bila dah nampak station cable car. Makin tersenyum bila baca notis ni.
Mencari sesuap nasi..Walau ini perkara biasa kita lihat di mana-mana mountain tapi perlu hormat mereka juga.


Show you the real CHINA : Yellow Mountain - Story II

Image
Fajar menyinsing. Subuh dalam train. 7:45 am akhirnya sampai Huangshan. Lena juga tido. First time naik tren mcm ni. Exit je station, sekali lagi ramai yang jakun tgk kami. Kami pun jakun tengok dorang hehehe.

Masih awal pagi, jalanraya belum sesak dengan kenderaan.





Ini kalau kat malaysia dah kena saman bergaya macam ni



Communication problem lagi nk ke pejabat tour agent tu. So kami decide jalan kaki dulu. Rasa agak jauh dari station, cuba tanya lagi pada penduduk tempatan. Ah nasib baik lah ada yang tahu tempat tu. Tolong tahankan taxi dan arahkan taxi ke tempat tu dengan jayanya. Mmg jalan kaki boleh tapi buang masa sebab agak jauh juga.

Tiba di pejabat agensi, amik kesempatan bersihkan diri, repack dan dapatkan bantuan untuk info.

Ruang pejabat tour agent. 



Mr James yang banyak membantu



Langkah seterusnya…Ambil teksi dari pejabat agent ke local terminal bus. Naik bus ke Tangkou. Bus penuh baru jalan.


Sampai  di Tangkou kena game. Padahal dah tunjuk tempat nak turun.  Try tanya passanger se…

Show you the real CHINA : Yellow Mountain - Story I

Image
Kisah ke Huangshan lagi thrill. Di sebabkan last minit plan untuk ke Huangshan kami terpaksa menaiki train 20jam. Kami gunakan khidmat tour agent di Huangshan untuk hotel. Deal dari Msia.
Pada hari keberangkatan, salah seorang travel-mate misplaced her train ticket. Kelam kabut kejap. Sebab tanpa tiket macam mana nak ke Huangshan. Dan akhirnya dalam perjalanan ke Beijing Railway Station dapat juga jumpa tiket. Yang lagi scary rupanya tiket tu aku yang punya. Baru lah kami sedar pada tiket tertera nombor passport. Patutlah masa hari pertama beli tiket perlu serahkan passport. Tak terfikir semua tu. Dapat tiket terus simpan dalam dompet.

Sampai di Railway Station lagi satu masalah timbul. Cari info train. Apa yang tulis pada tiket banyak Chinese character.Cari kesamaan tiket dengan info kat board. Beratur dulu untuk check in. Cop tiket tunjuk passport. Kat dalam scan beg lagi. Huru hara sebab crowded. Ke platform 6. Agak2 je apa yg tulis pada tiket. Baru je nak bernafas orang seblah kata…