Show you the real CHINA : Great Wall & Bird Nest

Liatnya nak bangun awal dalam cuaca yang sejuk. Jangan lengah masa hari ni perjalanan jauh. Decide nak redah sendiri. Bila kira budget kalau ikut tour lebih dari budget kami. Rate tour half day dalam 200 yuan (RM130). 

Another episode of rush hours...to Great Wall. Ada banyak section GW.

Beijing Great Wall Tourist Map

Yang paling popular adalah Badaling. Kenapa Badaling? Ini jawapannya.

 If you want to see the gorgeous section of the Wall in Beijing and don't mind the tourist crowd, go to Badaling Great Wall.

Selain Badaling, Mutianyu GW adalah option kedua. Untuk ke Badaling ada 2 option.

1) To Badaling Great Wall by bus 
Badaling Bus No.877 (Bus Fare: RMB 12)
To:
Deshengmen (德胜门)- Badaling (八达岭)
Operating Hours: 
06:00-12:00(Apr.1-Oct.31) 
06:00-12:30 (Nov.1-Mar.31)
Return:
Badaling (八达岭)- Deshengmen (德胜门)
10:30-17:00(Apr.1-Oct.31) 
11:00-16:30(Nov.1-Mar.31)

2) To Badaling Great Wall by Train
Badaling Great Wall is the only Wall that you can directly reach by train: 12 daily "S trains" from Beijing North Railway Station to Badaling Great Wall and 12 daily trains from Badaling Great Wall back to Beijing North Railway Station. 

It takes about one hour and 20 minutes to get to Badaling Great Wall from downtown Beijing. Tickets are available and easy to get at the ticketing office in the main building of Beijing North Railway Station. The train ticket costs RMB 6. The entrance to the Badaling Great Wall is a 20- minute walk from Badaling Railway Station. 


Pastikan check jadual train ke Badaling untuk plan journey ke sini.



At first my friend suggest naik bus ikut info yang dia ada. But i suggest by train cepat sikit. Bus stop tak jauh dari hostel. Walking distance only 10 min.

Cuba 1st option - BUS. Tunggu punya lama bus tak muncul. Banyak bus yang lalu tapi bukan no yang di cari.


Tukar plan to 2nd option – TRAIN. This time kami kejar masa. Leceh juga kat subway sebab setiap kali perlu scan bag. Subway 2 yuan ke Beijing North Railway. Ke sini dah amik masa 1 jam. Tengok lagi map subway untuk make sure tak salah naik train.


Sampai sini masalah communication lagi nak cari kaunter tiket GW. Rupanya kaunter di luar. Dah panjang barisan tunggu kaunter buka. Akhirnya dapat juga tiket selepas beberapa rintangan. 

Suasana Beijing North Railway Station


Jumpa Malaysian. Rasa seronok dapat tukar pengalaman.


Bagaimana nak ke North Railway..



Kami perlu tunggu train 13:14. Rehat dulu. Penat rush ke sini tadi. Layan suasana dalam ruang menunggu. 

Beratur ke gate bila dah waktunya. Waktu gate buka tetiba semua orang berlari. Heran ni. Kami pun lari juga sambil gelak sebab tak faham kenapa. Mengah juga. Dah masuk train dan duduk cuba fikir kenapa perlu berlari tadi. Akhirnya teringat free seating. Masa berlari tadi kesian pulak terpaksa melintas orang tua yang terhegeh cuba berlari. Maaf pakcik, makcik.

Dalam train macam-macam pelayan jual. Makanan/Minuman/Souviner. Panjang lebar promote barang jualan.

Sampai stesen Badaling berjalan ke pintu masuk GW dalam 15 min.  Exercise lagi. 


Kena berjalan cepat kejar masa. Ada kedai souvenir beli dulu sebelum enter GW sebab agak awal juga tutup kedainya.



45 Yuan entrance fee GW. Hanya dapat sampai di sini sebab masa suntuk dan laluan ke next tower dah tutup.


Teruskan mendaki

Pemandangan yang cantik. Keterujaan mengatasi kepenatan mendaki GW. Menghayati kehebatan pemikiran manusia untuk bina tembok sekukuh dan sepanjang ini. Gunung ganang bak lukisan.




 


Dah puas…its time untuk marathon lagi. Berlari ke station untuk train pukul 17:33. Mengah lagi. Train penuh tak dapat seat. Maka di lantai aje hilangkan penat.


Sampai di Beijing semula. Penuh sesak manusia di subway. Semua berjalan laju. Kami ke Bird Nest or Olympic Stadium. Malam yang meriah tapi kecewa stadium lampu tutup. Gelap. Tak seperti dalam gambar.


Bila malam cuaca sejuk. Perut dah berkeroncong. Nak balik hostel secepat mungkin. Terserempak dengan Muslim hanya ucapan salam dan berbalas senyuman. Best kalau mereka boleh communicate. Mereka pun dari daerah lain, gaya macam pelancong.


Kami cuba cari restoran halal sekitar hostel. Ada juga…makan roti dan teh panas. Asalkan dapat alas perut. Berbaloi untuk isi perut dalam cuaca yang sejuk.


Hari yang sangat memenatkan. Rush sana sini. Beijing sesak dengan lautan manusia….Have a nice dream. Esok hari perjalanan lagi mencabar. Another episode.

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN