PERTH : AUSSIE attractions

For this tours we paid AUS140/person. Dalam booklet price stated as AUD215. Few places we will explores in a day. Long way to go. Distance from Perth 550km (return).

At first kami ingatkan this package only for Pinnacles Desert and Sand Boarding tapi termasuk Caversham Wildlife Park, Lobster Shack and Lancelin. The tour handle by Pinnacle Tours.

By 7.30am bus arrived at our place. Meeting point with other guest at Barrack Jetty. While waiting for others to come, jenguk2 kawasan sini. Nama pun Jetty for sure tempat nak naik ferry. Kat sini bole ambil ferry to Rottnest Island.


Nearby ada Bell Tower. Org Perth cakap "They have Big Ben. We have Big Bells" ceh tak nak kalah tu. Nak view city from the sky bole la try. Open daily from 10am. Malaysia pun ada Menara KL heee. Besides that ada tempat popular Love Locks. Berminat? You need to pay AUD25 which include engraving and a beautiful folder for record the date and the moment that we locked our everlasting love. 


8am journey start. Best la dapat tgk keindahan Perth sepanjang perjalanan. 1st place drop is Caversham Wildlife Park. Entry fees AUD22. Dah include dlm pakej.


Di sini kita tengok Koalas dan bole hand feed Kangaroos. Kan dah tercapai matlamat asal untuk ke Perth haaa. Ingatkan Kangaroos ni tinggi2 rupanya ketot2 je. 



Nasib baik Koala tak tido. Koala ni sehari tido 18-20 jam. Pemalas betul. Ingatkan bole la dukung, peluk, cium koala tk dapek. Kat sini tgk je.

~Nasib baik ko comel~

Lastly meet Wombat. Tak pernah tgk pun. Berat jgk dalam 19-32kg.



Haiwan2 lain ada lah tp yg tu semua dh biasa tgk. Tgk mana yg tk biasa je. Thanks to the professionals yg guide us in the park.



Tour sini dalam 50 minit je rasanya tk lama sebab banyak tempat lain nk pergi dan jauh lagi perjalanan ni. Kira ke sini baru 1 jam dr city tadi.

Smbung journey to Lobster Shack. Jauhnya. Dh patah tengkuk tido dalam bas. Bus driver cum tour guide mmg pro la. Eerything pun dia explain along the way. Tp lama2 suara makin tenggelam. Sebabnya penumpang semua dah lena. Stop here for lunch.

Kat sini tourist akan di 'hidangkan' dengan information of a live lobster processing plant. Kaya buat bisnes ni. Export to other country. Hidup2 plak tu. Masuk factory tgk mcm mana lobster tu di process ikut gred. 

Our lunch pack dah ready. Lapar ni. Alhamdulillah di sediakan makanan halal. Semlm lagi dh tnya if they provide us with Halal Food. Food di sejuk beku keras nak kunyah. Tabah je mkn dengan seleranya. Selain tu ada provide maggi kalu tk cukup apa yg dh di telan tadi.

Kalau nk try lobster fresh bole beli dgn harga AUD15. 


Bila dah kenyang sambung balik perjalanan. Bila la nk sampai to the mystical Pinnacles Desert. View kiri kanan bukit bukau. Kot la tetiba ada kangaroo lompat2 kuar dr semak tkde pun. Bosan smbg tido lagi baik. 

At last we're here at Nambung National Park. Hujan turun. Dh sediakan payung seblom hujan pun. Singgah dulu ke galeri beli poscard seblum ke desert. SubhanAllah...mungkin bagi org lain akan ngeluh tgk. Tp ni la dia salah satu lagi keajaiban ciptaanNya. View yg sgt cantik. 

Alhamdulillah hujan dah berhenti. Nikmati keindahan dengan tenang.


Dah puas hati tgk keindahan alam, lepak jap makan buah yang di sediakan. Ok dah tk sabar nk enjoy thrilling experience of sand boarding and 4WD over the vast sand dunes of Lancelin.

Dah tk jauh dr National Park. Stop kejap kat pekan Lancelin tukar naik 4-wheel drive. Sempat la pergi tandas and tgk laut. Angin bole tahan sejuk sini.


Dalam satu 4WD hanya bole muat dlm 25 org shj. So kena pecah into 2 groups. Tujuannya 4WD nk mengroller coaster kan kami turun naik bukit pasir tu. Mmg thrill. Lepas dh kecut semua isi perut. Try papan luncur plak. Sapu lilin pada skateboard untuk mudahkan luncur. Lajunya.....


Selesai lah sudah tour of the day. Penat tp enjoy. Actually selain tempat2 tadi ada dua tempat dalam list suppose to stop. Cervantes and Wildflowers. Carventas is a laidback fishing town north of Perth. Dah lalu masa nak ke Pinnacles. Wildflowers pula depends on weather and other conditions. Bermusim jadi kalau ada musim bolelah tgk bunga-bungaan.

Dari Lancelin to Perth City dah tak jauh. Satu jam je lebih kurang. Return to Perth at approx 7.30pm. Bus hantar sampai hostel. Lega. Jadilah apa yang dah pergi hari ni,

Nota kaki : Tour is not suitable for pregnant women, people with back problems or infants.

Comments

  1. Hi... Just to know cmne u dpt 140 instead of 215 ye..tq

    ReplyDelete
  2. Hi..itu apa yg agent tu bg. Dlm booklet mmg stated 215.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN