It's PERTH

Alhamdulillah

Plan since last year, akhirnya!. Group yg sama2 ke USS. Kiranya 1st negara omputih jejak kaki. Nak tgk western life pulak.

Why Perth? masa beli tiket air asia tgh buat sale. Compare between Gold Coast and Melbourne, Perth is cheaper. Masa tu flite tiket costing about RM700++. We decide to try this country first. Main objective nk tgk kangaroo and koala. Hehee. Tak thrill langsung. 

Jangan lupa to enter Australia perlu obtain visa. Dan banyak larangan barang makanan yang tk bole di bawa. Byk rules. Check la dulu.

Flite jam 23:55. Penuh jugak. 1st time naik Air Asia X. Since Perth musim Autumn, cuaca sana sejuk. Tak perlu la bawak baju sejuk tebal sgt ngalahkan nk ke eskimo. Flite 5 jam. Sweet dream. ZZzzzzZZzzz

Safely arrived. 1 thing about immigration's officer...very kind dan murah senyuman. Tenang rasa hati nk masuk negara orang kalau mcm ni.

Dh masuk waktu subuh...don't worry ada bilik solat di hujung seblah kiri bila keluar exit door immigration. Bangga betul airport dpt sediakan bilik solat. Terharu. 

~hey..we're here~
~the airport~
Dapat taxi AUD60 to hostel. Ok lah AUD10/person. Semua bole masuk. Selesa. 30-40 min from airport to hostel. Boleh juga kalau nak naik bas. Tp kena check schedule and price. Cheaper than taxi.

Trip kali ni we stay di Britannia Hostel. Saje je nak merasa "hidup" di hostel. Backpackers. Tak jauh dr Perth City. Kalau jalan kaki dalam 10-15min je. Check in time 10am. Dekat hostel ada kitchen, washing machine & dryer, ada living room. Bilik air sharing. Macam dekat asrama. Bersih. So far we're comfortable with the facilities dan kebersihan hostel. Total we paid for 5 nite AUD280/room plus AUD10 for key's deposit. Kami dh save budget on accommodation je. Yang mana ikut pakej dr M'sia normally akan stay di Criterion Hotel (paling murah dalam list hotel)


~the area where we stay~
Awal lagi ni...Simpan beg dulu. Jalan2 sekitar kawasan. Cari market utk stok makanan. Ada la jual produk malaysia. Harga sini kiranya murah compare dgn Sydney. Perth small city je pun. Murah ikut rate sini la tp bila darab tiga (mahal lah bagi kita) Huhuhu.

~jalan-jalan cari market~
Ada jumpa Halal Restaurant nearby. Oklah kan. Kot teringin nak makan roti canai dan teh tarik bole la singgah di restoran MAKAN. Tp kalu nk jimat...masak je mcm kami heee


~riuh dapur nk masak maggi je~
We get rest first..segarkan badan before we start our journey again. Woooo sejuknya nak mandi.

Comments

  1. salam perkenalan...samer lah kiter..kiter baru balik last week..autumn nak masuk winter mmg gegel...masa pegi pun samer 11.55 pm..tp kiter stay umah kwn jek..best kan kat sana....rasa nak pi laie..

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan...rasanya mmg standrd Air asia time fly kot. mmg best rasa byk lagi nak xplore.

    Tq singgah my blog..

    ReplyDelete
  3. salam sis..nk tny..sy cdg nk ke perth next year bulan april gitu...musim autumn kan?..so nk tny..sy n g 3 branak je..me, hubby n 1 infant..so sesuai x kalu sy nk book britannia hostel tu..?n nk tny lagi pertukaran duit msia n duit aussie ni berapa rate die..?contoh AUD10 bersamaan berapa dgn duit kite..?hehe...mmg nk tau sgt info ni..hope sis dpt membantu

    ReplyDelete
  4. sorry lambat reply. Ok je for infant coz may fren pun bawak anak dalam usia 1 tahun. tp kalu rasa tk comfortable better la ambil pakej dari malaysia.

    pasal rate saya lupa la. bole slalu check kat website. Not much different.

    ReplyDelete
  5. salam sis,sy inshaAllah bercadang nak g ke perth end of march 2014,autumn kan masa tu..so,sejuk sgt tak? kena bwk baju sejuk tebal2 tak? and stay kat backpacker tu ok je kn? sbb sy pn backpcking ngn kwn berdua je..really appreciate if sis reply commen sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sbb bertnya n singgah blog ni. Cuaca windy je gitu. X perlu bj tebal sgt mcm musim salji. Hosteltu sy recommend. Mmg ok. Sepanjang stay sana tkde masalah. Mmg bersih n puas hati. Tp mke sure kalu nk msk samak la byk kali periuk belanga hehehe.

      Delete
  6. hhaha..yeke..inshaAllah....seronok baca blog yg cerita pengalaman pegi travel,dpt tips-tips yg berguna..thanks ye sis :) assalamualaikum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullillah berguna jgk info blog ni. Have a nice trip.

      Delete
  7. Salam.nak share pengalaman ke perth.saya br pulang 3 hari lepas.dan merupakan kali ke 4 saya dan keluarga ke sana.ia adalah kerana kami sgt suka dgn perth dan tmpt kami menginap. Kami menginap di mahira holiday homes yg merupakan seorg malaysian muslim owner.beliau mempunyai 4 holiday bungalow dan alhamdulilah kami sudah mencuba ke empat2 holiday tersebut.kami amat berpuas hati kerana tmptnya sgt dkt dgn perth city,bersih,fully furnishhed dan amat berpatutan.anak owner tu ada dimsia.boleh contact cik siti 0123360098 . Fully equipped with kitchen n cooking facilities dan juga washer machine n dryer. Mereka juga ada kereta sewa utk in house guest.bonusnya mereka pick n drop off airport for free
    owner dia pulak very friendly and humble.down to earth. memang superb lah service diaorg. rumah rumah mereka pun memang sgt dkt dgn kemudahan. memang berbaloi.

    caj yg dikenakan adalah AUD$220 weekdays dan $240 weekend

    untuk 2 adults and 2 kanak kanak bwh 12 thn atau 3 adults

    berbaloi kan? memang berpatutan. yg penting service dia memang superb!

    ReplyDelete
  8. salam,

    awak booking melalui agoda ke? sy check in 3 jun 2015-check out 7 june 2015 and pergi 5 org..bilik mcmne awak suggestkan? macammna kiraan total? deposit byr cmne?balance byr di hotel ke bila nak check out?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya booking trus ke hostel tidak melalui agoda. bilik yang ada mmg twin sharing. katil queen bed.

      kalau britannia dlu kami byr depo tp tk igat berapa. tak mahal pon depo dan balance upon check in. pls refer to their website

      Delete
  9. Salam.pembayaran hotel tu sis book online atau walk in ye. :)

    Dan nak tahu kalau 2 org ada bilik private ke di britannia?

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. pembayaran saya byr depo dlu (tak byk pun rasanya dlm rm4 je kot) balance upon check in. better la awak book awal. bilik yg saya duduk dlu tu queen bed mmg utk 2 org.

      Delete
  10. Salam sis, saya dan wife + baby < 2 years akan ke Perth bulan 11 ni. Hostel Britannia tu dok campur semua penghuni dalam tu atau bilik berasingan ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilik berasingan cuma bathroom je share tetapi asing le lelaki dan perempuan. For me comfortable. since my fren yg pergi that time pun bawak baby setahun. tiada masalah pun bagi dia. Apa pun bergantung pada diri masing2.

      Delete
  11. Cik,Britannia hostel ni ialah Britannia in William keh?

    ReplyDelete
  12. Haii.syok baca blok u.byk info.thanks for writing.Im willing to go there,alone.u rasa save x?hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome...at least something ye dpt membantu dr blog ni. For me perth tu travel alone ok. No worry 😉

      Delete
  13. Assalam bole share waktu 28hb julai ni musim apa ye kat perh. Inshallah akan kesana bersmaa famili 3dewasa 2kanak2.. Jika suhu xsejuk ingatkan nak bw yg bjasa2 xla bw tebal.. Dan bole bg info tmpt makanan halal atau tempat menarik untuk dilawati khusus kanak kanak

    ReplyDelete
  14. Assalam.. Inshallah hujung bulan julai saya dan famili bercuti di perth 3dewasa 2kanak .. Tengah servey jika tak silap waktu tu 28hb julai 16 musim luruh.. Bole tau baju sejuk camna bole guna.. Sebabnya malas nak bawa berat2 😂.. Dan tebal2.. Mohon share info tempat menarik paling tidak makanan halal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Setahu saya bulan julai dah masuk musim sejuk. Tapi apa pon kena check juga ye. Bawa lah baju yg tebal skit tp tk lah mcm baju yg tempat ada snow. Tempat makan halal saya tak explore sebab sepanjang di Perth saya masak di hostel dan kalau di luar saya akan cari restoran pak arab yg jual fish and chip/kebab/burger.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

Alahai Dinner