sunRise @ ANGKOR WAT

awalnya....wake up. nk tgk sunRise. Selain dari tu nak rounding dalam Angkor Wat. Nak kena tgk apa yang ada. Mmg la batuan je tapi senibina tu yang tidak bole di bayangkan semasa zaman pemerintahan. Begitu luasnya...Berpeluh ketiak masuk satu persatu kawasan. Actualy Angkot Wat ni more to temple. Saje je nak tinjau budaya asing.

Seawal jam 6 pagi ramai yang dah terpacul tggu matahari naik. Kami tak sempat breakfast pun. Capai roti je buat alas perut.


Ramai dah tggu di dalam. Ingatkan tak ramai lagi. Bila enter ramai dh standby dengan kamera masing-masing.




~Lepak sat sambil menikmati panorama cahaya~




Bila dah puas tengok cahaya, jom jalan-jalan. 1st we enter tadi adalah kawasan Angkor Wat. Luaran sahaja. Now nak tengok senibina dalaman pulak.









Kami belasah je jalan-jalan keliling Angkor Wat. Then we move on to Sras Sang. Kawasan tasik. Nothing much to see here. Tapi yang best part kat sini ada kanak-kanak tempatan sedang bermain. Pandai dorang if tourist nak ambil gambar dorang kena charge USD2. Ewah...


Setiap satu kawasan memang tak larat nak berjalan. Setiap kali nak ke kawasan lain, kami call taxi driver kami. Dia bagi handphone, so anything just call dia. Dia dh standby. Bagus2.

Di Banteay Kdei, lepak sat minum air kepala. Basahkan tekak. Ada je kanak-kanak yang paksa beli barang2 kraf. Bila dh beli dari seorg, seorg lagi jual harga murah skit dr kawan dia. Sabor je la.






Actually tempat yang sangat nak pegi adalah Ta Pronm. Nak tengok keunikan pokok-pokoknya...













Slowly move on to Ta Keo. Setiap satu tempat tu senibina nya berbeza. Kalau nk tahu lebih lanjut rajin2 lah google.




And finally last destination Angkor Thom. Kiranya yang ni kedua besar selepas Angkor Wat. Kat sini kuil-kuilnya kebanyakan ada muka manusia.








~Uniknya senibina ini~

Muka pun dah penat. Perut pun dah menggelegak minta di isi. Before keluar dari kawasan ni better check dgn our taxi driver cum tourist guide which place tk pegi lagi. So far semua dah pegi.

~Better check before leave~

Jom cari tempat makan. Makan dekat d' Wau restaurant. Kat sini disediakan makan authentic malaysian and cambodian cuisine. 100% Halal sebab dah penah di jajah oleh Farah AF dr rancangan Food Orient. Alamatnya Sor Phoun Villa Hotel, #275 National Road No 6, Banteay Chas Commune, Siem Reap. Open daily 7am - 9pm. Ada branch kat Phnom Penh. New York Hotel (Ground Floor), No.256 Monivong Blvd, Phnom Penh.


Kiranya selesai lah penjelajahan di Angkor Wat. Malam repeat nite market utk beli souvenier lagi. Agak murah kat sini jadi beli lagi. Esok pagi2 dh nak bertolak ke Phnom Penh.

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN