I Came, I Climbed, I Conquered

Ini versi ku. Versi asal I CAME, I SAW, I CONQUERED. Tak kisah apa pun versi yg penting sudah ku tawan puncak ini.


Destinasi ke-4 yg terakhir, di sinilah ku berjuang. Dgn kudrat yg sedikit, gagahi demi impian yg satu bersama mereka ini.



~I CAME~


It was in 2009. I was here at 1KM. Tinggalkan kenangan dan impian di sini. Akan ku kembali utk takluki.


~I CLIMBED~


Alhamdulillah impian itu kini di depan mata. Struggle btl. Kena sampai Laban Rata seblom pkl 6. Kan 6pm waktu dh gelap di Sabah ni. Bermula 9am. Berjaya ke Laban 2.45pm. Petuanya setiap KM mesti amik masa tk lebih 1 jam

Setiap 1KM ada pondok utk rehat2kan badan. Plg utama ada tandas. Senang buat urusan. Tk perlu masuk ke semak hehehee. Lunch pack di beri masa breakfast di Sutera Sanctuary Resort. Apa yg di bekal? 5 keping sandwitch, 1 biji epal, 1 biji pisang, 2 biji telur (dh rebus) & air mineral.




Sebabkan terlalu penat, tk tertelan sume tu. Tgk kiri kanan semua org berselera telan makanan. Hujan renyai2. Nsb baik beli bj hujan masa kat Timpohon Gate. Harga RM5. Dgn bantuan tongkat sakti gak ringankan beban mendaki. Harga RM3.

Lagi tinggi lagi ssh nk daki. Dlm perjalanan selisih dgn org sakit kena usung. Ada lah lebih kurang 4 org yg angkat. Alamak jgn lah ada apa2 jd kat aku sebab utk upah potter angkat kena charge RM300/KM. Utk upah angkat beg ikut berat beg tk silap RM5/KG.

Melihat kepayahan mencari rezki.



Terpana dengan flaura dan fauna sepanjang pendakian.



Mendaki sorang2. Kdg2 selisih dgn teman2. Kdg2 tk jmpa lgsung. Kalu penat rest for 2-5min. Jgn rest lama2. Bila dgr org jerit bg tahu dh nak smp. Gembiranya, tp tk jugak smp huhu. Dr Waras Hut ke Laban mcm dh tk bole smp. Sgt2 letih & tkde tenaga. Perut lapar. Bila dh smp Laban, nk ke registration room pun rs jauh lagi padahal 2min je. Dh habis tenaga la ni.



Stop at KM6. Adoiyaiii sejuknya. Register for room. "Bilik u all tk jauh, kena naik lagi 180m. Dekat je". Ok. Actually tak dekat, jauhhhhhhhhhhhhhhhhh. 1 cabin utk 4 org. Ada kitchen. Tp tandas luar cabin. Sharing tandas. Ada 2 cabin je kat Panar Laban Hut ni. Nak ke tandas fikir berkali sebabnya air sejuk sgt. Kebas tangan.


Get rest. Turun dinner start at 5pm. Tk turun sbb pening lalat. Muntah. Arghhh. Makin malam makin sejuk. Tiga lapis baju, 2 lapis stokin still sejuk. Packing apa yg ptt for next destination. Zzzzzzzz dulu. Akhirnya hanyut dlm kepenatan.

~I CONQUERED~


Jam 1.30am dh turun breakfast. I ate as much i can. Takut nnt lapar and muntah. Perjalanan berbaki 2.5km. Jalan landai tk terasa penat sgt. Tp bukit bukau, curam semua memenatkan. Hujan renyai mengiringi perjalanan pagi tu bermula jam 3am start climbing lagi. Semuanya gelap. Hanya cahaya head lamp je membantu perjalanan kami.

Gembiranya bila dh smp kat Sayat-Sayat. Every climber must register your name here. Show your tag then you're allowed to go further. Reach here at about 4.30am. Ada lagi 1.5km. Cayok! Bila di KM8 hati dh mula berbunga tp bila tgk cahaya sayup2 di puncak. O jauh lagi rupanya. Kudrat dh tkde nih. Push diri lagi. every 20 steps kena stop. Akhirnya smp di puncak jam 6am 5th June 2011.

YA ALLAH, syukur. Subhanallah betapa indahnya ciptaanMu di atas sini. Rehat, amik gmbr, tenangkan diri. by 6.45am start climb down. Cukup la walau seketika di atas sini.


Pengalaman indah di kongsi bersama jadikan inspirasi utk korang juga.

Habislah sudah penderitaan kisah destinasi ini. Lega yg amat sgt bila berjaya turun semula walau lutut injured. Semuanya di permudahkan. Bagi yg berjaya ke puncak nama akan di tanda utk pastikan dpat sijil penuh. Bg yg hanya mungkin sampai di sayat dapat juga sijil tp tk penuh la (no color). Yg tk berjaya masih ada ruang & peluang utk dtg lagi. Insyallah. Kalau ada yg nk repeat lg maybe bole guna laluan dr Mesilau Gate. Kata org pemandangan di sini lebih menarik dan lebih jauh utk ke Laban Rata. Cabar lah diri kalu nk sgt heheee.

Costing bg trip ni. Booking since Nov 2010. Package mount RM585 + Flite ticket RM308. Less than 1K heheee sebab join trip bdk skola. Dpat lah murah!

Gambar kenangan abadi kami....


Comments

  1. jelesssssssssssssssnnnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! benciiiiiiiiiii

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN