FROM SUMMIT TO SEA

2 hari dh brsusah payah naik turun gunung. So last day kat KK we stay kat BUNIBON LODGE. Backpakers. I like! 1 bilik 6 org. Lg like sbb semua ada dlm bilik. Baru meriah. Roboh katil double decker ni, huru hara.

Mlm tu merayau kat KK town nk cari makanan sedap2. Ke sana sini. Last2 pasar filipine jgk korang pilih. Kalu dr awal ckp tk lah penat kaki ke sana sini. apa ni ikan, sotong, udang semua dh siap bakar. Pilih je nnt panaskan.

Makan smp tinggal tulang. Dasat. Mmg kebulur ye?Elok habis jgn membazir. Kedai dh nk tutup tinggal tggu kami habis mkn je. Alahai balik hujan. Redah. Mandi hujan. Mcm2 hal jadi.

Ok semua mkn dh...apalagi off light nk tido. Ssshhhhh....Diam semua. Esk nk bgn awl.


Bila dah 10 org mcm2 lah ragamnya. Janji kul 7 berkumpul and breakfast tp tik..tok...tik...tok. Kul 8 gak. Iskh..truk time management. Breakfast bancuh milo & bakar roti sendiri. Dh dok hostel backpakers so kena la on own.

Jom...gerak. Jalan kaki ke Jeti Jeselton sbb nk naik bot ke Pulau Manukan. Kat jeti discuss bargain harga dlm kul 9 naik bot ke Pulau Memutik. Eh????Nape tukar?? Pakcik bot tu kata Memutik lg best. Tp kalu rasa nk ke Manukan lps tu bg tau je nnt dia bwk dgn bayaran ye. Sy tk ksh la pakcik mana2 pun boleh sbb lutut sy cedera nk jln pun ssh. Kat jeti kena byr tax (btl ke tax? lebih kurang cmtu la) RM7.20/person. Bila smp kat Jeti pulau kena byr lagi entry fee RM3/person. Amboi....collect duit je dorang ni.

Depa syok lah layan snorkeling. Aku? Dok tepi pantai je. try gak snorkel tp kaki tk kuat nk berenang. Jgn la dera lutut tu? Nak pakai lama. Actually dh lama pencen aktiviti snorkeling.


Jom...balik darat. Flite kul 8. so ada beberapa jam je utk shopping, lunch & repacking. Dh mcm explorace. Lunch KFC. Cepat. Then masing2 bwk haluan shopping. Aiseh this time terasa nk beli t-shirt yg ada gmbr Gunung Kinbalu. Hehee. Sempat la jgk jmpa kwn yg keje kat KK. Merasa la naik Altis dia. Yg penting dia tlg anta ke Hostel. Tq beb

Semua rushing balik hostel. Kelam kabut sbb dh lewat. Van dh tggu janji nk jln kul 6. Time kepo2 tu la pulak owner hostel nak amik gmbr kami dpn kedai dia. Nak promote la ni. Layan je kalu miss our flite siap laaaa...Nasib baik KK tk jem truk so bole la smp Airport on time. Lega semua urusan dh settle. Tggu nak naik flite je. Sambil2 tu cari poskad. Wajib beli.

Slmt smp KL jam 10. Bersurai...Tah bila jmpa lagi.

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN