Trip to Mekong Delta

Day 2 - Kami pilih utk ke Mekong. Trip seharian. Perjalanan pergi & balik 6 jam. Campur aktiviti nak buat di sana nanti. Tak tahu best or tak kami belasah je. Sebab tempat ni antara yang disebut2 untuk jejak jika ke Vietnam. Tk kisah yang penting experience tu yg sukar di beli.

Pagi bertolak agak lewat sebab kena tunggu tourist lain. Bosan betul. Buang masa. Perjalanan kami dihidangkan dgn persekitaran yang adakala sejuk mata memandang, adakalanya buat kita bersyukur lahir di Malaysia..


Sampai di jeti, naik bot menyusur sungai Mekong.


~Cara peniaga market 'produk' jualan,
'produk' di lekatkan pd btg buloh utk di pamer~

1st place yg kami pergi adalah tempat proses makanan yg hasilnya dari beras & kelapa. Beras pun bole buat tuak. Selesai tgk tradisi proses makanan, kami ke tempat madu lebah.

~Proses paket gula2~

Sejukkan tekak dgn air teh + madu + limau. Manyak syiok. Padahal kat M'sia ada je..


Kemudian kami di pindahkan naik sampan ke satu village untuk lunch. Dapatlah merasa mcm mana hidup org di sini. Lunch kami sgt menarik. Buah2 tempatan (Rambutan, pisang & longan) Sbb non halal food provide. Oink2 main menu. Yark!Sorry. Tahankan perut yg lapar tu.

~Beli bj ujan, elok lps pakai je ujan berhenti~

Akhirnya selesai makan, masa utk tinggalkan Mekong. Dr Village ke jeti kami berbasikal. Bestnya dpt kayuh basikal. Lama dh tak naik basikal. Nasib baik tahu lagi camne nak kayuh ahahaaa...Town girl sgt la konon. Hari2 tekan pedal minyak kete. Igtkan Msia je ada tol rupanya projek Samy Vellu smp ke Vietnam.


Walau penat, harga sebuah pengalaman tu lagi beerti bg kami.

Foto2 menarik ni mengambarkan segalanya...


Berakhir jua perjalanan yg jauh ni..blk hotel sume tumbang. Hahaa


Nota kaki : Foto menarik ihsan dr Mr Geo. Credit to him.

Comments

  1. Assalamualaikum,
    Boleh tanya, masa bila nak beli tiket untuk tour kat river ni? Macam mana nak hubungi ejen yag bawa tu? T ksh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam,
      Terima kasih menyinggah.
      Tour yg kami dpt ni dari pihak hotel. Slalu ada je brochure di sana. Nego dgn hotel dan dia akan booking utk kita. Trip ni price dalam 18USD/person. Ikut info yg ada bole email ke phuongagaintravel@yahoo.com
      Harap menjawab pertanyaan.

      Delete
  2. I think this is one of the most νіtal information for me.
    Anԁ i am glad reаding уour aгtісlе.
    But should remark on some gеneral thingѕ,
    The web site stylе іs great, the aгtісles іs really
    excellent : D. Goοԁ job, сheers
    Review my web site :: mini notebooks

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN