Posts

Showing posts from May, 2010

Kembara Jordan

Image
Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi memberi peluang untuk kembara lebih jauh. Rezki yang di kurniakan olehNYA di manfaatkan sebaik mungkin. Kembara kali ini memberi peluang untuk melihat sendiri sejarah peninggalan Islam. Tk pandai nk bercerita psl sejarah. Tapi dengan kembara ini secara langsung mula belajar sedikit demi sedikit. Kerana kembara hidup ini sebagai Islam masih perlu pembelajaran yang tiada henti.

Jordan-negara yang kecil. Hasil negara hanyalah dari Argiculture. Matawang tinggi. Bukan negara pengeluar minyak seperti negara-negara jiran. Suhu kat sini masa mula sampai sejuk. Tak tahu pulak sejuk. Panas tp udara sejuk. Best. Bukit bukau. Pembangunan tak tersusun. Messy.

Perkara yang dpt dr kembara ini...
~kisah teladan orang beriman yang dibalas dengan kebaikan. Ashabul Khafi yang di maksudkan. Kerana memperjuangkan iman mereka terhadap Islam, mereka (di maksudkan beberapa pemuda) di tidurkan selama 309 tahun di dalam sebuah gua. Kemudian di bangkitkan setelah zaman pemeri…

James Bond Island + canoeing

Image
Sebenarnya kat Phuket ni byk island yang boleh kita pegi. Asalkan ada duit & masa terlebih pilih je mana nak pegi. This time we choose to Phang Nga Bay. Akan ada transport pick up from hotel around 7.45am (kekadang tu lambat gak). From hotel fetch other tourist along the way to jetty. Smp je kat jeti semua berkumpul kat travel agent's office utk skit info dan bebelan. Hehehe. Yg ni different jetty dr semlm. Jauh juga dalam 1 jam (if not mistaken).

Pakej travel dari ejen Leo Canoe. Pro tour guide. Pakej bot laju THB2000. Tour include land transfer, coffe/tea, fruit, soft drinks (minumlah byk mana pun). canoeing gear, life jacket & full insurance. Bole kalu nk pilih pakej Big boat slow skit and cheaper. Dengan speed boat ikut itenarary bole settle tour of the day by 4pm, but if slow boat by 5pm. Different 1 hour. Since this is our last day, kami perlu kejar masa.
1st place of course to Bond Island. Bukan ada apa pun cuma leh tgk view yg cantik dan bayangkan masa filem tu di…