Lama dah tak bersenam

Dah lama tk bersenam. Badan dah tak fit. Cepat penat, letih, otak lembab, ngantuk je memanjang. Faktor usia kot. Tp asyik nk salahkan usia je mana boleh.

Kurang bersenam. Bukan cara hidup yg sihat. Yes, ini baru lah fakta yg betul.

Sejak tinggalkan zmn skola kurang aktif dgn aktiviti sukan. Walau dulu bukanlah olahragawati tp mmg minat giler sukan olahraga since primary school.

Nk flashback skit lah penglibatan dlm bersukan. Dlm family, adik & kak teh langsung tk minat dgn sukan. Adik apatah lagi kalu waktu pertama adalah pendidikan jasmani dia akan pastikan diri lambat ke sekolah. Kak teh plak skolah menengah poyo je dgn stick hockey walhal pemain simpanan je. Bukan main pun. Memenuhi testimoni je. Anak perempuan sulung ikut perangai dia. Tak minat sukan. Mana tk tumpah kuah kalu tk ke nasi. Nasib lah...

Aku plak masa primary school mmg jaguhan olahraga. Lari pecut 100M, 200M, 4X100, 4x400 & lompat jauh semua hadiah bolot. Wakil rumah kuning. Hebat! Bila cuti skola joging slalu. Boleh berlari pdg bola sebanyak 10 pusingan dlm satu masa. Hobi betul. Ala skola rendah bdn cekeding je kuat ler berlari.

Bila masuk skolah menengah terpaksa kurangkan sebab skolah campur. Ada rasa segan nk berlari depan bdk2 lelaki. Tabiat bdk lelaki spesis jakun tk penah tgk pompuan. Nyampah. Tp libatkan diri more dgn bola jaring. Asalkan dpt melompat keluarkan peluh cukup utk buat aku sihat. Sekadar wakil rumah aje tu pun slalu kalah ahaks! Satu2nya memori yg di abadikan bila nekad utk menang dlm acara merentas desa. Aku pastikan utk pegang medal tk kira no brapa pun sbb ada 10 medal je. Berjaya tempat ke-6 dari keseluruhan sekolah. Kagum dgn diri sendiri hikhikhihk..Form 5 adalah waktu2 akhir utk tinggalkan zmn keglamoran senior so pulun cukup2 main bola jaring waktu pendidikan jasmani. Kalu hari2 ada subjek ni pun sanggup asalkan dpt kuarkan peluh. Rindunya zmn itu....

Bila bekerja dh tentu aktiviti sukan makin berkurangan. Sbb tu badan dah mula kembang, spare tyre ssh nk kempiskan, then asyik letih je.

Kisah ngeri yg tk dpt di lupakan bila sertai Larian Bomba 2007. Nk di jadikan cerita ajak adik & kak long join sama. 10km. Dgn penuh semangat kesukanan pd pg ahad yg dingin aku mulakan larian. Hujan renyai mula turun. Weekend org msh lena di ulik mimpi aku berlari. ingatkan 10km tu dekat rupanya jauh yg amat. Tetiba lutut aku cedera. Alignment dh lari hehehe. Tk bleh nk gerakkan langsung. Perit btl time tu so dok tepi jln tggu adik gi amik kete. Akhirnya adik & kak long yg berjaya abiskan larian. Huahuahua...

Jd skang nekad utk bersenam semula. Jogging plg sempoi. Akan ku pastikan twice a week mesti jog. Cewah statement poyo je. Tah2 hanya kata2 je tp buatnya tak. Akan di buktikan tunggu.....

Moral of the story - jgn ssh kan org lain bila bersenam hik..hik..hik..

Gambar2 kat sini bukti semangat kesukanan aku

"Memori yg sukar nak di lupakan"

"Anak-anak buah pun aku didik untuk minat bersukan"

"Bersukan dengan company skang"
"Muka2 nie je la yg wakil rumah biru. Ptt lah kalah je :).
Kurusnya aku. Tiup angin melayang"
"satu2nya medal yg msih di simpan. Kenangan abadi"

Comments

  1. nak betulkan statement, time sekolah rendah ateh aktif ye.. semua acara msk,menengah malu la..cover line..he!he!

    ReplyDelete
  2. payah sgt jom le join dancing class.. lg best tau!

    ReplyDelete
  3. ateh : skola rendah ko msk acara pecahkan belon je lah!

    ina : kalu ada kelas aerobik best gak. yg harga tk mahal hikhik

    ReplyDelete
  4. dance class yg ina masuk tu 60/month, once a week for 1 hr per session.. tp syok sbb enjoy, instructors sumer kelakar le.. mmg boleh release tension & bakar lemak at d same time le.

    ReplyDelete
  5. :) beli CD aerobik kt rumah.leh ajak mak sekali join..
    sara dulu pemain hoki tau..smpai form 4.percaya tak??

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN