Ziarah & takziah

Entry hari selasa lepas...

Saje je minggu ni aku byk nk story mory.


Selasa after working hour aku gi ziarah offismate aku. Nape nak ziarah dia? Actually his father passed away on sunday. Isnin baru tahu kabarannya dan memandangkan ada meeting and lepas meeting otak bercelaru jd tk dpt lah nk ziarah. Tunda hari selasa.

Selasa jd mangsa. Berbekalkan alamat dan sedikit petunjuk kerumah dia. Den rodah jalan dr cyber berdosup ke PJS 4 dgn harapan den smp sana b4 Maghrib sbb eden pose onam. den nk blk berbuko dongan omak den. Mcm sompek. Malangnyo den tk jumpo arah. Trusan den jd tk tentu arah. I hate malaysia signboard. Pjs 1 ado...Pjs 2 ado..alih2 Pjs 5..mane poie Pjs 3 & 4. Lotak kat ne lah signboard nie. den hangat hati botui..nk marah den pose sobar je lah. Nsb baik den teror geography. Den tkdo GPS pasai den tk mampu nk boli. Kalu takat Selangor & KL den pojam mato jo cari..Ptt lah tk jumpo pojam mato...hikhikhik.

Selasa berlalu begitu saje. buang maso cr umah org nie. den torus kan usaha gak. Alhamdulillah jumpo akhirnya. Berakhir pencarian ini dan malangnya den sampai ngam2 azan. Segan silu msk sobab dorang wat kenduri tahlil lps Isyak. Kironya den ni tetamu nyomak je dtg Maghrib2. Nak tk nk terpaksa dorang bg mkn kat den yg dh kebulor...hikhikhik.

Niat den ikhlas utk ziarah org yg kehilangan insan tersayang. Ziarah ini adalah tuntutan agama kita. Sobak hati den bilo igt offismate den dh kehilangan ayah terchinto..den tk leh nk bayangkan kalo den di tmpt dio. Seminggu pun bolum tontu sedih nk ilg. Sobab den dgn bapak den member kamcing..

Den nk igt kan lah teman2 sekalian pd yg masih ada ayah jgn di abaikan. Yg lamo dh tk jenguk ayah cari lah sedikit masa. Pd yg tinggalkan ayahnya di rumah org tua agak2nya bilalah nk ke sana dan ambil dia.

'Ayah pasti pergi. Sekiranya bukan esok, lusa. Bukan minggu ini, mungkin minggu hadapan. Atau bulan hadapan'


Sambil2 baca blog ni kenang2kan semula adakah tanggungjawab kita telah selesai kepada ayah kita? Kalu belum jgn ditangguhkan. Aku ada satu tugasan terakhir yg sgt bsr perlu aku langsaikan sebelum Tuhan menjemput ayahku buat selamanya. Ke hadrat Ilahi ku pohon supaya dikurniakan kesihatan dan di panjangkan sedikit usia, memberi kesempatan kepada ku untuk tunaikan tanggungjawab itu.

"Mereka berkata, hidup itu hanyalah kehidupan dunia semata. Kita mati dan hidup, dan yang membinasakan kita hanyalah zaman (waktu). Tetapi tentang itu, mereka hanyalah mengira-girakannya sahaja."

(Surah al-Jasiyah, ayat24)

Ingat sebelom terlambat. Terima kasih Selasa kerana menemukan aku dgn ziarah. Kepada Haniff akak doakan semoga roh ayahmu dicucuhri rahmat dan ditempatkan bersama-sama golongan org yg beriman. Ayah Haniff berbangga mempunyai anak seperti mu. Jgn lupa sedekahkan Al Fatihah sentiasa...Semoga keluarga mu tabah & tenang menghadapi dugaan ini. Setiap yg hidup pasti mati. Itulah janji manusia yg tercatat di Luh Mahfuz...

'Buat anak-anak yg tinggal, pesan ayah hanya satu, INGATLAH ALLAH SENTIASA'

Al-Fatihah....

Comments

  1. waaaaa... ni yang rasa nak balik serendah cecepat ni.. waaaaa.. pak, i miss u!! da lamo xcium ketiak bapak...asik cium ketiak masam kojan jek... rindu banget nih!!

    ReplyDelete
  2. hmmm sedey aku baca post ko nie!
    aku dah lama tak balik msia...
    rindu sgt kat abah aku

    ReplyDelete
  3. sedey aku baca post kau nie..
    dah lama aku x balik msia...
    rindu sgt kat abah aku...huhu

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. sabar la aid. ko slalu gi mekah doakan ayah ko sentiasa sihat je

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN