Tuesday, August 25, 2009

PULAU TIOMAN

Nk story skit destinasi kali ini. 2nd time been here. Last week aku bwk ayahbonda dan along bercuti ke Pulau Tioman. Akhirnya aku realisasikan impian bonda utk ke sini. Lama dah dia berhajat nk ke sini. Plan dah lama tp aku mmg suka wat keje last minit. A week b4 ke sini br apply leave then on the same week baru booking resort. Nsb baik semuanya berjalan lancar. ALHAMDULILLAH.

Actually ke sini selain holiday ada misi & impian aku sendiri. Tp tu aku story dlm n3 yg khas lah. Berehat & tenangkan fikiran dari minggu yg tk berapa best utk aku (week 33). Lega kepala otak bila ke sini.

This time our stay was at Coral Reef Resort. RM180 for 4 bed + breakfast. Ok lah simple and the most important thing is sea view. Chalet ni terletak di Kg Tekek. Di sini lah terletaknya Berjaya Tioman resort.

Nk story skit psl perjalanan ke sini. Bg yg tk penah ke sini boleh lah kutip skit idea. Better korang naik bas kalu ke sini. Drive mmg memenatkan. Furthermore u hv to wake up as early in the morning to start ur journey. Why??Coz it will tk u about 5-6 hrs to reach Mersing to catch up the early ferry to the island. Mcm aku 3am dh gerak dr rumah. Ikut jln Senawang-Muadzam Shah-Rompin-Mersing. Kat Muadzam Shah mmg sunyi giler. Kawasan felda. Just imagine that. Pagi tu kete aku je kat atas jln. Apa lagi pecut 120km tk tggl jejak. Seram beb.

Smp Kuala Rompin jam 8.30 pagi. So we had our breakfast here. Dari sini lebih kurang 1 jam lg utk smp ke Mersing. Long journey kan?Very tired.

Sesampai kat Jeti Mersing. Parking kete RM7.95 per day. Then boat RM35-adult RM30-Children. Jgn lupa byr "Tax" Taman Laut gak. RM5-adult & RM2-children. Byk kan pakai duit. Feri ni ada time tablenya. Masa aku kat sana feri kul 7.30am, 10.30am, 12.30am and last at 4.30pm. Semuanya bergantung pd psg surut air. Tk menentu. Dari jeti ke island amik masa lebih kurang 1 1/2-2 jm. Feri sekarang tk sama dgn masa dolu2 aku dtg. Feri ni sama dgn feri langkawi. Air cond & selesa. Jd conclusionnya kalu sape2 yg byk budjet dtg naik flight je lah tk lama pun trus landing kat Kg Tekek. Bestnya...

Tioman ni selain Kg Tekek byk lg kg lain yg korang boleh pilih. Ada Kg Genting, Kg Paya, Juara, Ayer Batang and yg plg atas skali Kg Salang (dulu aku ke sini not bad gak). Kat Tioman ni pun ada air terjun kalu korang nak pegi and also Marine Park of course kena pegi utk aktiviti snorkeling. Kat Kg Tekek ada BSN, Western Union, Klinik kerajaan, Balai polis, sekolah, free duty shop dan pelbagai lagi. Byk pembangunan sedang giat di jalankan.

Tioman ni masuk dlm kategori 10 of the best island in the world. So why not dtg ke sini. Rasailah air laut negeri Pahang.

Rasanya ni je info yg aku ada. Bg yg nk ke sini boleh lah check timetable ferry so that u can plan ur journey. Visit www.ferrybluwater.com.my or contact 07-7995696/07-7994811.

"Biru air laut mendamaikan"
"Riang & bebas"
"Sunset..SubhanAllah"
"Tingglkan jejak di sini"
"Crowded at jetty. Ferry delayed"

1 comment:

  1. boleh dpt kan number contact person tok chalet yg awk menginap tu x?
    nk pg la nti..nk book

    ReplyDelete