Posts

Showing posts from August, 2009

OPEN WATER DIVER COURSE-FINAL EPISODE

Image
Last day course.

Day 4-7.30am dh standby. Still tk berapa sihat. Kepala pusing lagi. Demi lesson yg terakhir. Today we go to Renggis Island with the boat. Dlm lesson mmg ada boat diving. Seramnya...bkn apa sbb aku still sick takut jd mcm ptg semlm. Suspen...

Korang mesti penah tgk diver yg turun ke laut dr bot. Instructor aku turun dulu. Aku dh mula goyang. Fenin. Then Andrea dia pun cuak gak but still cool. Then my turn..Lama gak aku decide utk terbalikkan diri msk dlm air. Kalau tk kerna fenin lalat for sure aku relax je wat semua aktiviti. Kedebushhhhh....tergolek dlm air and i did it. hahahaha.

Itu cabaran pertama. Cabaran kedua plak masuk kedlm air dgn pegang tali. Makin dalam telinga aku sakit. Need to equalize. Mmg betul u need to relax and equalize baru semua berjln lancar. Dup...dap...dup...dap...jauh ke dalam lagi. Akhirnya smp pada dalam 17.8m. Sejuk.We hope dpt jumpa Mr Shark or Miss Turtle. Tp nsb tk baik hanya ikan2 yg comel2 dan cantik2 belaka je yg jumpa cthnya Great Ba…

OPEN WATER DIVER COURSE-STORY 2

Image
Continue our lesson. Another 2 days to go. Byk bersabar.

Day 3-Lupa nk bg tahu mlm semalam kena abiskan 2 chapter lagi. Dh le penat kena study lagi. Today appoinment at 9.30am. Kali ni aku ada partner. A girl from London. Dia dtg bercuti kat sini and juz walk in je utk amik course ni. Pagi ni instructor akan terangkan semula psl equipment and buddy system. Perlu tahu lah diving tk leh solo mesti ada partner. Sbb apa2 yg berlaku dlm sana at least ada penyelamat. Mmg penting buddy system ni. Enjoy skit lah kan ada geng baru. Dpt share experience sama2.

Confined water dive 2-Basically kita akan apply apa yg dh belajar dan buat praktikal dalam air. This time cara2 bagaimana sekiranya kita kehabisan gas dan share gas dr buddy kita. Review lesson semalam gak which my instructor want me to do it within 10 second (if not mistaken). Byknya benda nk kena buat. Huhuhu. Kena igt common hand signal gak. Byk kan nk kena igt. Plus fikiran kita yg fikir bukan2.Bila sebut psl buddy system every diver mu…

OPEN WATER DIVER COURSE-STORY 1

Image
Jeng..jeng..jeng..kali ni diving yg sebenarnya...kalu baca n3 diving @ redang itu hanya percubaan shj. Tp kali ni aku realisasikan impian dan misi aku dan aku berjaya..Sungguh tk ku sangka. Benar kata pepatah "Dimana ada kemahuan di situ ada jalannya" eh sesuai ke pepatah dgn misi aku ni?. Ikut suka aku lah kan. My story my own words....
Bermula di Tioman. Menarik tajuk akhbar Cosmo 29/8/09 (Halaman Horizon). Sesuai sgt dgn apa yg telah aku kecapi. Pengalaman aku ini sgt lah mahal harganya. Cost utk amik lesen ni selalunya around RM980.Setiap detik pembelajaran ada sukar dan senang. Semuanya aku buat walau kdg2 terdetik di hati kenapalah aku menyeksa diri sendiri. Tp yg plg penting kepuasan diri. Bila dh berjaya barulah kita tahu bahawa kita mmg mampu utk melakukan sesuatu yang kita rasa sgt sukar tapi dgn usaha & semangat yg tinggi semuanya BOLEH..anda juga BOLEH sekiranya hendak. Sekarang aku dh boleh senyum kepuasan.

Tak tahu berenang?Jgn khuatir boleh amik course ni tp…

PULAU TIOMAN

Image
Nk story skit destinasi kali ini. 2nd time been here. Last week aku bwk ayahbonda dan along bercuti ke Pulau Tioman. Akhirnya aku realisasikan impian bonda utk ke sini. Lama dah dia berhajat nk ke sini. Plan dah lama tp aku mmg suka wat keje last minit. A week b4 ke sini br apply leave then on the same week baru booking resort. Nsb baik semuanya berjalan lancar. ALHAMDULILLAH.
Actually ke sini selain holiday ada misi & impian aku sendiri. Tp tu aku story dlm n3 yg khas lah. Berehat & tenangkan fikiran dari minggu yg tk berapa best utk aku (week 33). Lega kepala otak bila ke sini.

This time our stay was at Coral Reef Resort. RM180 for 4 bed + breakfast. Ok lah simple and the most important thing is sea view. Chalet ni terletak di Kg Tekek. Di sini lah terletaknya Berjaya Tioman resort.

Nk story skit psl perjalanan ke sini. Bg yg tk penah ke sini boleh lah kutip skit idea. Better korang naik bas kalu ke sini. Drive mmg memenatkan. Furthermore u hv to wake up as early in the morning…

WAR!!!!PAINTBALL

Image
"Dusun Ali King. Aman & Nyaman.
Jgn tertipu dgn date foto silap tu"

Semalam adalah hari pertempuran dengan kengkawan ofis. Most of us first timer.

Alkisahnya...Game start jam 11am. Masing2 amik kesempatan isi perut dulu dekat gerai depan Sek. Men. Teknik Gombak. Semua dah sampai dan settle isi perut jom ke medan perang pulak.

Dusun Ali King..Destinasi yg dituju. Hanya 10km dr UIAM Gombak. Jln msk imagine lah jln ke dusun. Seksanya. Kete kwn aku Pesona tersangkut. Jd kena lah tinggalkan kat jln msk. Sesampai kami di sana di sambut oleh seekor itik yg mesra. Disini lah medan pertempuran kami. Very excited everybody.

"Itik yg mesra"

Mula2 dgr dulu penerangan about peralatan, safety dan corak permainan. Msg2 blur tk dpt gambaran sebenar.

"Ini adalah masker brand Tippmann. Boleh tahan berat.
Boleh muat 200 pallet"

"Ini pulak Mask. Utk cover muka dr kena tembak.
Penting ni"

Selesai penerangan siap sedia untuk bertempur. Sambil bersiap sesi bergambar tk di lu…