300309 : Apa ada kat Ranau????

Good morning semua....5 am dh wake up utk tgk puncak gunung dgn lebih clear. Bestnya...Our neighbour pun terjaga sbb kami bising2 jakun tgk puncak and also sbuk2 tgkp gambar. Ye lah kan terharu gitu. Bkn semu org dpt peluang cam aku ni.

Ok lepas sessi tu apa lagi continue tido ler..coz awal pg nnt nk check out and gerak ke Ranau. So better sleep first.

Ready for our next trip on the 3rd day at sabah. Abis semua daerah kami jajah. Be4 say goodbye to kundasang perkara wajib adalah seperti di bawah....

Smp kat pekan ranau we tapau KFC + nasi putih for our lunch. Beli n.lemak at petronas. Hah satu2nya petrol pump kat sini. Thankful to petronas. Masa kami blk dr ranau to KK petrol pump ni abis mnyak.Wargh abis le org ranau..

Our 1st jajahan is sabah tea plantation. Jln nk msk sini bwk2 ler bersabar. Teruk sgt. Boleh pecah tayar beb. Sabah tea located 800m on rolling hills near Kg Nalapak, 11m from the Poring Road junction. Ni lah satu2nya Sabah tea plantation. So kami santai2 lepak minum rasa sabah tea camne. Kalu ada yg berminat nk overnight they offers comfortable bungalows, Guest House and a typical Rungus Longhouse.

Jom ke next jajahan. Ranau Poring. Dlm ni ada byk perkara u'll leh wat. Canopy Walk, mandi air terjun, rendam dlm hot spring, msk gua kelawar. Best kan? Becoz of our limited time sempat wat 3 perkara je.

Jgn lupa byr dulu entrance fee. RM3 sorang. Kita ke Canopy walk dulu ye. Alahai kena byr lg ingat aku ni chop duit ke????Duit...duit...duit...je korang tahu.

Tak sangka mencabar gak. Penat beb. Lg penat dr kinabalu.Dgn beg baju, makanan. Canopy ni depa ikat kat pokok Menggaris "the King of the Forest". Pjgnya 157.8m dan tinggi 41m. Tinggi sgt takut aku...Adventure. Berjaya jgk kami smp ke penghujung walau ada sedikit ketakutan (statement cover line).

Ada plak client call time2 aku tgh termengah2. Sory aku tk leh nk focus apa yg dia tanya. Sape suh kacau aku time cuti2 nie. Hehehehe. Dalam utan pun org cari aku.

Tarik nafas pjg2 sbb lepas ni ke air terjun plak. Jalan kaki ikut denai. 15 min gak lah nk smp. Jauh. Penat kat canopy td pun lom ilg dh continue ke sini plak. Akhirnya smp. Ilg segala penat bila tgk sejuknya air terjun. Welcome tu Kipungit Waterfalls.Blasah lunch dulu baru lah ada tenaga nk berendam

Our last place. Hot spring. Td sejuk skang rasa lah panasnya sulphuric minerals.Sambil2 mandi tu nk bg info skit psl nama Poring. Poring actually is Kadazandusun word for bamboo species growing in this area.

Kat sini ada byk kolam. Kolam kecik khas utk kita aje. Bukak paip tadah air biar penuh then rendam lah. Ada kolam public kalu mls nk tggu kolam khas penuh air. Dalam poring ni ada gak taman rama2 pd yg suka dgn floral dan fauna.

Conclusionnya...tk sia2 aku terbang jauh2 utk jajah daerah orang. Cuma aku terkilan sbb tk dpt nk tgk the world's biggest flower, RAFFLESIA. Tp bunga ni amik 15 bulan utk kuncup tp bertahan 7 hari je utk kembang. So nasib2 lah kalu korang ada hati nk tgk gak. Tp dont wory The Park will post a Notice to announce a Rafflesia in bloom or bud.

Berakhir lah siri jajahan aku ke negeri Sabah ni. Mmg best. Pd sape suka adventure trip cam aku u're most welcome to here. So i'll be back to Sabah for 2 purpose CLIMBING & DIVING. Insyallah.

Bye2 Sabah. Thank you for your lovely place. And thanks also to my dear friend Fafa, Sara & Ijad for your sporting support. Very enjoy with our journey. Sweet memories for us rite?

See ya!in next travelog.

Comments

  1. yaa..best gile kt sini.dpt pula pg bercuti dgn kwn2 yg sekepala.
    best..lepas ni kita plan another vacay..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN