290309 : Kundasang War Memorial and Gardens

Dh penat mendaki kena daki lagi. This time we move to another place WAR MEMORIAL.

Nape mesti gi ke sini. Dh alang2 lalu kat sini singgah lah. Nk msk pun ada bayaran RM2 je. Ok lah tu cost utk jaga tempat ni. Kira aku donate lah utk sejarah penjajah. Nape dlm text book tk mention pun psl tempat & peristiwa "death march".

Let share this info. Memorial ni sempena memperingati 2,428 tahanan warga Australia dan British yg mati ketika Perang Dunia Ke 2 (i hate war) di Khemah POW sandakan. Semua tahanan ni di paksa berjalan dari sandakan ke ranau (jauh bangat). Selain tu memorial ni gak tanda trima kasih pd local people yg sanggup menggadai nyawa utk bantu tahanan ni, Hanya 3 askar Australia yg selamat utk menceritakan keperitan yg dorang hadapi. Tiada satu pun English survivors.

Dalam memorial ada 4 jenis taman yg berbeza utk mewakili tanahair tahanan yg mati. Ada.....

Australian Garden...

a formal English Garden of roses...alamak sory tk capture the roses

a Borneo Garden with wild flowers of Kinabalu...tp aku tk jumpa pun Rafflesia

"Knock..knock..anybody home?"

dan "Contemplation Garden" with a reflection pool and pergola.

Ok gak lah singgah sini. Berbaloi aku byr rm2. Apa lah sgt jika di bandingkan dgn maklumat yg aku dpt. Sedih gak bc history ni. Sedih coz depa mati kat negara org. Peristiwa ni happen during jajahan tentera Jepun (yg lagi zalim lagi kejam dan keji).

Memorial ni terletak di belakang barisan kedai yang jual sayur2 segar mcm kat cameron. Alah ada signboard sure korang leh jumpa. So kalu ke Kinabalu Park sggh kejap kat sini. Tk jauh dr situ.

Comments

  1. temple baru nampak..sesuai dah tn punya blog yg suka melancong.
    i'm waiting for ur bandung trip.hehehe.
    buatla chatbox..senang sket nk tinggal msg..

    ReplyDelete
  2. jepun mmg kejam le leen, time perang dulu le.. teringat lak pen friend kita yg dari jepun masa form 5 dulu? ingat lg tak? masih keep in touch ngan dia tak?

    syoknya ke sabah, dh brapa kali gi ni? jeles...

    ReplyDelete
  3. leen..aper citer ngan email yg kiter create kat kopitiam tu...on ker tak?

    ReplyDelete
  4. tggu ye mrsjaddo citer kundasang pun tk abis lagi

    ReplyDelete
  5. dh lama lost contact dgn dia lah ina.best gak kalu still keep in touch ek.

    ReplyDelete
  6. heloo kak khai nie blog psl kundasang bukn psl kopitiam

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN