280309 : Sabah here i come

Story mory about my holiday to Sabah. Penantian yang dh lama ku tunggu. Tinggal negeri ni aje aku tk jejak kaki. Jd complete dah jajahan aku ke seluruh m'sia.Terasa gah lah pulak. Tk baik riak. Riak ke??Mana ada juz sharing je. Nape sabah jadi pilihan. Nk bg tau lah kisah sedih tp tk lah berapa sedih pun. Aku slalu mengoffer kan diri utk outstation ke negeri ni and slalu gak bernasib malang tk dpt. Fine for me. Apa lah sgt Sabah compare to Gold Coast.Ewah mesti ler ada beza hujan emas negeri org hujan batu negeri sendiri. I came out with an idea...tadaaaa "eh jom kita gi cuti2 kat oberseas" antara dialog permulaan. Then suddenly sorang mamat muncul. "Kita gi Kundasang lah Kak Leen...Best...bla..bla.." Terpengaruh dgn ajakan so sebulat suara kata Sabah. "Lagipun kan Kak Leen nk sgt gi Sabah. Oberseas nxt trip lah". Ye tk ya gak. Disebabkan mereka lah aku berjaya jejak kaki di Sabah. Sape mereka tu. They're my officemate Fafa, Sara & Ijad. Wah menariknya beginning of this story. Hehehe puji diri sendiri.

Flight Air Asia 1250pm. 1st time naik Air Asia. Jejak je kaki kat LCCT aku termangu sendirian. "Eh aku kat M'sia or Indonesia????" ramainya warga asing. Crowded plak. Berbeza dgn KLIA yg tenang2 gitu.Tkpe lah lupakan faktor persekitaran yg penting aku slmt terbang & landed.

1st day sampai kat KK dh ada adegan lawak. Tk kan ku lupakan. Sila rujuk foto di seblah. Jgn tertipu dgn kegembiraan kami. Actually gelak tu tandanya kami dh slh hotel. Confident suh teksi anta ke Holiday Kuching. Bila teksi drop kami dh mula cuak. Iskh ni mcm rumah tumpangan Ah Peng je. Tkpe ijad kata pegi tgk bilik dulu. Kami naik dan berlakon tanya rate. Nk tgk room. Everything was find for us. Naik semula nk berlakon bg tahu yg kwn kami mmg dh book hotel ni. Ok check name first. Sorry your name not in the list. Oh what????Rupanya salah hotel. Hotel yg kami book tu jauh dr KK. Tp nama serupa ada perkataan Holiday. Amik ko td berlagak. Nsb baik org tu baik tlg carikan hotel seberang jln. Belasah je asalkan ada tempat tido. Nk mampus kalu semua hotel fully booked.

Hotel ni lah selamatkan kami. TQ Pantai Inn. Harga pun berbaloi. Mmg kami cr budget hotel. Utk mlm ni je wat pe nk stay hotel mewah. Harus di ingat pada muslimin dan muslimat bwk lah compas arah kiblat sbb kat sini tkde petunjuk. Jd kami gunakan saki baki ilmu geografi masa skolah utk tentukan utara, selatan, timur, barat. Harap solat kami diterimaNYA.
Lps check in kami kuar semula. Apa yg menarik ada kat KK ni. Teruskan pembacaan anda utk dptkan jawapan. Kat sini ada Filiphine Market. Kat sini mcm2 dijual. Ikan masin pelbagai rupa, psr sayur, tempat jual kerastangan dan plg best FRESH SEAFOOD. Hingga menjilat jari. Aku masih terasa udangnya yg besar & fresh. Ada gak kat sini mcm ala2 PS Butik. Korang layan je foto2 kat bawah ye..

Aktiviti petang kami

Rounding pasar Filipina
Our dinner - fresh seafoodRounding psr beli buah
Aktiviti mlm kami amik angin laut kat Tanjung Aru 10-15 min dr town KK. Kat sini pun ada food court dan restoran seafood. Kami dok lepak sambil kunyah kepak ayam panggang + jagung rebus nyam..nyam...kat sabah ni aku tgk sana sini jual kepak ayam panggang and also tonggeng ayam.
Tgk esk apa aktiviti kami...

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN