Scuba @ Pulau Redang (3-5 August 2008)


"Time angin dh penuh dlm perut..tk larat nk diving...nk muntah"

"Finding Nemo"
"First landing...."
"Cam tk caya je aku diving..."
My story begin.....
2nd trip to here..Dulu masa zaman muda syok coz gi ramai2 dgn geng. Masa tu adalah dlm 20 org. The biggest trip. Semuanya otak gila2.. wahhhh rindu betul dgn kawan2 seperjuangan..First time dtg sini kagum betul dgn keindahan air lautnya. Arus deras. Mencabar fizikal. Snorkeling and Kayaking adalah aktiviti yg “wajib” bagi aku bila kat pulau. It was back in 2002. Lama dah. I miss u guys.

So in 2008 I’ve been here again. Patah pinggang naik bas. 8 jam perjalanan.Kalu ada ongkos lebih naik flight je lah baru 45min. Perbezaan yg nyata. Time nie tiket bas RM30 xpress Sani mmg selesa. Dh berkurun tk naik bas fobia lak. Dh lah thn 2008 penuh dgn kisah2 fantastik bas xpress..terjunam..terbabas..terbalik..eee ngeri lah. Kalau ke sini hari khamis dh di kira weekend. So if nk save cost kena lah cari date yg bkn jatuh pada weekend.

Bas ke Kuala Terengganu slalunya mlm dan sampai KT b4 Subuh. Dari stesen bas kena naik bas xpress Pelangi Resort ke jeti Maran kira-kira ½ jam. Naik bas lagi. Then naik bot ke pulau 45 min. Jauhnya nk smp ke destinasi. Tp bila smp je penat, ngantuk, lapar ilang kejap. Airnya buat aku tk sabar nk check in. Sabar leen….

1st day – Snorkeling. Lama dh tinggalkan bidang nie. Cewah. 1st place depa bwk penuh dgn batu karang je. 10 min je aku berusaha utk serasikan diri. Boring…Maybe dh slalu buat so tk teruja sangat lah. Pening lalat…lepak dalam bot smbil tgk karenah tourist. Dosa ni tgk yg seksi2. Iskh hehehe.

2nd day – Snorkeling. What again????Sory not interested. Pagi nie patutnya ke taman laut. I’ve been there before so think it would be the same. Nevermind. Ada aktiviti lain yg boleh dibuat. U need to have xtra money. Tadaaaa….D I V I N G…serious????Of course this is what I want to do for a long time ago. Let do this..Sound great huh. Kihkihkih korang jgn rasa pelik it’s like a first job no xperience needed. Semuanya boleh. Malaysia Boleh..aku Boleh. Mcm tk percaya je. Pakej nie cuma perlu byar RM150 utk peralatan & trainer. In a few second blaja dh bleh diving. Macam mana? Don’t ask me that intelligent question. Hehehe. Pakej nie diving 10meter dari aras laut. Bkn lautan dalam. Yg tu perlukan lesen. Kuikui. Tipah tertipu…1st thing jumpa trainer utk try baju. Wow seksinya body fit. Then dia akan bagi skit penerangan. When u ready..kena lak pakai tong gas Mak aiiii beratnya rasa nk tumbang ke belakang. Sambil berjalan ke pantai sambil teguk sebanyak air mineral. Ini penting sebab nnt kat dalam laut bila dh byk sedut gas tekak akan rasa kering dan perit. B4 diving trainer akan ajar cara pernafasan dalam air dan signal kecemasan. Seksa gak sebab caranya beza dgn snorkeling.. Selain tu kita akan di ajar sekiranya tiub pernafasan tercabut dari mulut. Yg nie akan aku pastikan tk kan berlaku sbb susah kalu nk masukkan semula ke mulut. Telan air masin ler jawabnya. 10 min dah pandai bergantung kepada tahap ‘kepandaian’ korang utk terima lesson. Hehehe. Bermulah pengalaman yang tk dpt dilupakan. Bayangkan apa yang ada dalam laut dalam. Seram beb. Mula lah time tu aku terfikir macam2. Jerunglah..Pauslah..aduyaiiii. Last destination angin dh mula berkumpul dalam perut. Aku tk tau nk bg signal mcm mana juz hope cpt2 smp ke atas. Happy bila dh mula nmpk org berenang. Timbul je dasar air terus muntah. Uweeekkkk……Tercemar air laut. Korang jgn risau aktiviti nie kalu tk reti berenang trainer ada. Mudahkan.

3rd day – Dh nk balik. Kena bgn awal coz bas pkl 1pm. Tk puas mandi air laut. Kali nie ke sini cuaca mendung je. Mlm2 hujan. So tk lah terbakar kulit. Tk best lah. Selamat tinggal Redang. Korang semua patut ke sini bwk family lagi best. Sorang2 tk layan. Omputih tu aku tgk steady je bwk anak2 kecik. Org melayu nie primitive skit sorry to say. Kena tunggu anak cecah 4 thn ke atas baru nk bwk anak. Apa salah kalu dedahkan dari kecik seawal 2 thn kan. Insyallah tkde apa yg akan terjadi. Kita Cuma hambaNya yang ingin menikmati keindahan alam ciptaanNya. Subhanallah….

Yg berminat boleh lah stay kat Pelangi Beach Resort. Call at this no. 0179778877


"Naik atas terus muntah...uweksss mana leh tahan.."







"Gaya cam pro diver jer..."



"Penat betul diving nie...fenin lalat lagi nie"


Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN