LABUAN : Aman dan Tenang

Labuan...apa yg menarik ek?Jap let me flashback memori kat sana..Kena bukak diari lah camgini.



Tak penah terpikir dpt jejak kaki ke Pulau Labuan. Masa mula landing kaki kat sini malam dh kul 11pm so tkde apa yg dpt tgk. Lepak minum sat before proceed to hotel. Stay kat Waterfront Hotel. Not bad. Aku bab2 hotel nie no hal tk kisah apa star asalkan ada bantal dan tilam utk luruskan pinggang. 


Location hotel nie berhadapan dgn laut and also Ujana Kewangan. Ada gak bertanya pada local people kat sana apa maknanya tp tk dpt jawapan pun coz depa pun tk tau gak hahaha...so aku simpul sendiri kompleks nie ada semua ofis kerajaan mcm Bangunan Persekutuan lah. If nk beli brg2 duti free sini lah tempatnya especially coklat. Located kat ground floor.

Time gi sini pose time syok giler berbuka kul 6pm tp tk tahan sahur time tk penah nk bgn. Tk kuasa akak nk berjalan ke cafe. Ptg b4 buka time jln kaki ke psr ramadhan. Byk gak gerai jualan. Mcm2 ada..sama kat semenanjung. Hari kedua tuh beli lah ketam seekor besar bagak. Hanya lah RM3. Puas hati dpt mkn kalu camni.

Hari ke-3 aku dan teamwork wat keje cepat2 so 1/2 dy dh settle. After lunch kitaorg carter taxi utk rounding 1 Labuan. Bayaran cuma RM40. Yg best tu taxi driver nie lah satu2nya driver perempuan Malay. As usual kat Labuan nie byknya org cina. Kdg2 tuh terasa dok kat negara China je. Aku jelajah satu Labuan. Cenonet je pusing2 kat situ. 1 hari dh hafal jalan. Driver tu bwk kami ke tepi laut...panas terik. Then tmpt bersejarah. Kat sini ler Taman Peringatan alah serupa cam Tugu Peringatan kat KL yg beza kat sini semua monument tu terdiri dari batu je. Tgk batu pun jadilah tp memang mendamaikan.





Sedikit petikan dari salah satu batu tu "Tugu Peringatan Perdamaian di bina pd Sept 1976 bg memperingati perajurit2 yg berjuang dan telah gugur di pulau ini semasa perang dunia ke2 dan juga memperingati kpd semua org awam yg turut terkorban bersama2 mereka. Sbg tanda peringatan yg kekal kepada manusia yg berani dlm menjalankan kewajipannya dan melambangkan harapan yg bersemangat kpd setiap lelaki, wanita & kanak2 di atas pulau ini. Semoga tidak akan lagi menyaksikan penderitaan dan kesengsaraan."




Labuan nie famous dgn pearl. Pegi je kat pasar melambak brg hiasan boleh dpt. Harga mmg lah murah. Boleh di katakan hari2 aku pegi sini. Yelah hari2 aku trima order dr kengkawan suh beli. Standard taxi rate RM6 tp kalu jauh skit mahal lah kan....


Last day yg nie plg best. Berbuka pose kat satu tempat tu agak jauh skit dr hotel. Anjung Ketam namanya. Restoran plg sedap yg hidang seafood terutama ketam. Pergh!!!!leleh air liur mmg sedap. Hari tuh semua menu ketam. Makan tk toleh kirikanan. Dgn angin laut sepoi2 bahasa so korang bayangkan lah sendiri..Thanx pd semua Kapten2 TUDM yg belanja aku. U all mmg sempoiii....




Bg korang yg nk pegi rasa kedamaian Labuan aku suggest tk yah lah stay lama2 coz nnt korang mati kutu kat sana..

Comments

Popular posts from this blog

Makan sedap?

It's PERTH

PULAU TIOMAN