Posts

Showing posts from January, 2009

Sejenak-Renungan bersama

Sajak nie aku slalu dgr kat radio IKIM. Penuh makna. Meremang bulu roma bila dengar.Saje berkongsi dgn korang. sama2 lah kita ingat meningati kerana ini ada perjalanan kita yang terakhir ke destinasi yg kekal selama-lamanya. Semoga kita mendapat rahmat dan petunjuk dariNya. Renung-renungkan dan selamat beramal.

Dahi cecah ke sejadah

Image
Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan Berwudhu’lah kamu sebelum kamu diwudhu’kan Dan solatlah kamu sebelum kamu disolatkan Tutuplah ‘auratmu sebelum ‘auratmu ditutupkan Dengan kain kafan yang serba putih
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih Walaupun orang yang hadir itu merintih
Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai Lalu dilaksanakanlah solat Jenazah Dengan empat kali takbir dan satu salam Berserta Fatihah, Selawat dan doa Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah
Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup? Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput? Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian
Justeru kumenyeru sekelian Muslimin dan Muslimat Usunglah dirimu ke tikar solat Sebelum kamu diusung ke liang lahad Menjadi makanan cacing dan makanan ulat Iringilah dirimu ke masjid Sebelum kamu diiringi ke Pusara Tangisilah dosa-dosamu di dunia Kerana tangisan tidak berguna di alam …

Panjat pulak...Gunung Angsi

Image
Lama dh tk jungle traking nie last masa zmn skolah. Of course ms tuh stamina power gilos now kureng skit sealiran usia. Tua2 pun still nk memanjat. Rasakan sendiri.

Ms nie aku br je kenal keluarga CDC (ofis skang). Tq lah pd En Syed. Kalu tkde dia tk berpeluang aku nk wat aksi stunt. Nk wat camne kalu dh nie di katakan hobi. Matlamat aku nk smp ke puncak. Takut gak kaki krem tgh jln maklum dh berusia hikhikhik..Actually aku teringin sgt nk daki Gunung Kinabalu tp ramai kengkawan seangkatan ramai yg dh berumahtangga so dorang dh mendaki ke alam baru. Ntah lah bila impian tercapai. Huhuhu. Alhamdulillah dgn berkat dan kekuatan fizikal dan mental smp juga aku kat puncak Gunung Angsi. Ada gak yg gelak kan aku setakat panjat gunung nie track tk mencabar langsung..eeee sbr je lah. Adakah org itu jeles dgn pencapaian aku hahaha lantak ko lah kaki aku yg punya. Penat aku yg tanggung ler.

Pd mulanya mmg lah tk mencabar sekadar lalu denai2 landai tp bila dh dkt dgn puncak kena lah daki. Lutut …

LANGKAWI : A day trip

Image
Here we go...Setelah sekian lama teringin ke sini akhirnya tercapai jua keinginan. Sehari pun cukup lah kan asalkan bila org tanya jawapannya YA..Ke sini pun tk di rancang. Saje2 ckp kosong dgn team mate sewaktu bertugas di utara. Elok sgt Kedah tk keje hari sabtu aku pun amik kesempatan lah. Team mate lak bg green lite wah exited...Terlebih sudah.

Dataran Helang
Seblom subuh dh bgn nk bersiap & solat untuk ke jeti. Nsb mmg baik elok sampai feri pertama dh nk berlepas...Pergh semput berlari..lebih kurang 90 min lah nak smp ke destinasi dari Kuala Kedah. Kalu dari jeti Kuala Perlis cuma 45 min je.
Sedikit sejarah tentang nama langkawi "Kombinasi dari perkataan Melayu Lang dan Kawi. Lang bermaksud helang coklat dan kawi ialah mangga batu tempatan. Menurut lagenda seorang nelayan telah melihat seekor helang terbang lalu menyambar mangga." Agaknya korang tau tk asal usul nama korang???
1st yg perlu buat sesampai kena lah cr keta sewa. Nego harga dpatlah sewa iswara dgn harg…

LABUAN : Aman dan Tenang

Image
Labuan...apa yg menarik ek?Jap let me flashback memori kat sana..Kena bukak diari lah camgini.



Tak penah terpikir dpt jejak kaki ke Pulau Labuan. Masa mula landing kaki kat sini malam dh kul 11pm so tkde apa yg dpt tgk. Lepak minum sat before proceed to hotel. Stay kat Waterfront Hotel. Not bad. Aku bab2 hotel nie no hal tk kisah apa star asalkan ada bantal dan tilam utk luruskan pinggang. 

Location hotel nie berhadapan dgn laut and also Ujana Kewangan. Ada gak bertanya pada local people kat sana apa maknanya tp tk dpt jawapan pun coz depa pun tk tau gak hahaha...so aku simpul sendiri kompleks nie ada semua ofis kerajaan mcm Bangunan Persekutuan lah. If nk beli brg2 duti free sini lah tempatnya especially coklat. Located kat ground floor.
Time gi sini pose time syok giler berbuka kul 6pm tp tk tahan sahur time tk penah nk bgn. Tk kuasa akak nk berjalan ke cafe. Ptg b4 buka time jln kaki ke psr ramadhan. Byk gak gerai jualan. Mcm2 ada..sama kat semenanjung. Hari kedua tuh beli lah keta…

Kuching Sarawak...kamik datang lagi

Image
Jom share antara tempat menarik di Kuching Sarawak. Tak boleh stay lama di sini..Boleh jadi sengal sbb town nya dah mati jam 6pm. So bayangkan abis je keje kitaorg terperap di hotel. Beza waktu 1 jam dari semenanjung. Mula2 dtg dulu asyik terbabas subuh je tapi kalau bulan pose mmg seronok berbuka awal.
Dah muak pula dtg sarawak. 1st jejak kaki ke sini dulu dengan duit sendiri. Masuk kali kedua dan seterusnya atas urusan keje. Sambil keje sambil makan angin.
Di Kuching ramai chinese, malay cuma 20% je kot if not mistaken. Kalau nak makan sedap2 makanan org melayu singgah ler di Kg Boyan seberang sungai je. Restoran Barok namanya. Naik perahu tambang 50 sen je. Di sini juga tempat famous kek lapis. Sedap dan fresh.
Ikan terubuk masin cari le kat Pasar Satok mcm2 size dan harga. Memang sedap. Pasar tak jauh pun dari bandar. Naik cab charge dalam rm10-12. Dekat Kuching ni main public transport adalah cab. Bas susah sikit.
Sewaktu keje di sini paling jauh bertugas adalah ke Puncak Borneo. …